Vi elsker iværksættere – men orker ikke selv

Det er lidt paradoksalt, men på trods af, at danskerne er blandt de mest positive i OECD, så er der ikke mange, der har lyst til selv at kaste sig ud i iværksætterlivet, viser en frisk analyse fra Erhvervsstyrelsen.

"Man ser nok op til iværksætterne - de har en slags heltestatus. Men det handler nok om, at man ikke selv tror, man kan - altså en manglende tro på kompetencer." Anders Hoffmann, Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det kommer til iværksætteri, så synes danskerne generelt, at det er dejligt, at der er nogle, der gider kaste sig ud i det.

Men når det kommer til selv at skulle prøve kræfter med livet som selvstændig – så er der helt andre boller på suppen. Det ser ud til at være konklusionen på en frisk analyse fra Erhvervsstyrelsen, som sammenligner holdningen til iværksætteri i 29 OECD-lande imellem.

For mens analysen viser, at hele 84 procent af danskerne »ser positivt« på iværksætterne, hvilket er det næsthøjeste blandt landene, så står det skidt til med hensyn til lysten til selv af være iværksætter.

Når man spørger om det, så ender danskerne langt under gennemsnittet i OECD. Kun én ud af syv danskere vil selv – hvor OECD-gennemsnittet er én ud af fire.

Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Anders Hoffmann, siger i en kommentar til analysen, at det grundlæggende er positivt, at danskerne anerkender iværksætternes værdi for samfundet. Men han studser også over den anden konklusion.

»Det er så lidt af et paradoks, at de fleste af os foretrækker livet som lønmodtagere,« siger han.

Danskerne skal tro på sig selv

Analysen løfter dog lidt af sløret for årsagerne til, at danskerne ikke orker at kaste sig ud i iværksætterlivet.

Én forklaring handler om selvtillid. Ifølge Erhvervsstyrelsen, så er flere danskere præget af manglende tro på egne færdigheder, end det er tilfældet af analysens øvrige deltagerlande. Derudover viser analysen, at hver fjerde dansker frygter, at grænsen mellem privatliv og arbejdsliv vil blive for flydende i forhold til, hvad de har lyst til.

Endelig så er danskerne generelt glade for deres arbejde. Og det gør, at de ofte sætter det at være lønmodtager højere end det at skabe egen virksomhed.

Anders Hoffmann mener dog, at der er positive elementer i analysen, der er værd at bide mærke i. Han kalder det »utroligt positivt«, at danskerne i allerhøjeste grad »anerkender iværksætternes værdi for samfundet«, som han formulerer det.

»Man ser nok op til iværksætterne – de har en slags heltestatus. Men det handler nok om, at man ikke selv tror, man kan – altså en manglende tro på kompetencer. Måske fordi man ikke har kendt nogen selv. Det er stadigvæk en kultur, vi forsøger at opbygge, og det har ikke hidtil været en særlig integreret del af det danske uddannelsessystem,« siger Anders Hoffmann.

Det er Island, som topper undersøgelsen, når det kommer til, hvor positivt man ser på iværksættere.

I den anden ende af OECD-skalaen ligger lande som Japan og Grækenland. Analysen fra Erhvervsstyrelsen kommer i forbindelse med, at styrelsen sætter ekstrastort fokus på iværksætteri i forbindelse med den årlige og landsdækkende iværksætteruge, der bliver skudt i gang mandag.