Vi bruger formuer på plastikposer

Danskerne køber hvert år omkring 350 millioner plastikposer, når de handler dagligvarer i supermarkederne svarende til en indtjening på over en halv milliard kroner om året.

Danmark har vi verdensrekord i mange ting. En af dem er, at vi har de dyreste plastikposer. De koster nemlig i gennemsnit 2,75 kroner i supermarkedet, og det betaler vi gladeligt for at kunne slæbe vores indkøb hjem, skriver dato.

Den almindelige husholdning kunne hvert år spare omkring 385 kroner, hvis de valgte et andet alternativ end plastikposer.

»Der er en tendens til, at der bliver brugt stadig flere poser i detailhandlen. Personligt tror jeg, at det er den økonomiske situation, der er afgørende for det stigende salg af plastikposer. Danskerne køber stadig flere varer, og de skal jo transporteres hjem,« siger Peter Skov, direktør i Plastindustrien.

Supermarkederne tjener over en halv milliard kroner årligt på bæreposer, hvilket er en god fortjeneste for en serviceydelse, der i andre butikker er gratis, og i udlandet ville være utænkelig, forklarer Jens Juul Nielsen, Informationschef i Coop.

»Det er en god måde at få dækket omkostningerne på. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det er en god forretning at sælge plastikposer.«

Coop vil dog ikke oplyse, hvor meget de tjener på salget af plastikposer, der i gennemsnit koster mellem 1.50 og 3 kroner i deres butikker. Heraf betaler de 50 øre i afgift, 50 øre i moms.

Resten af overskuddet tager de selv.

Miljøet taber

Men plastikposerne er ikke kun en ekstra belastning på danskernes pengepung. Mens supermarkederne hiver penge hjem i fortjeneste, er miljøet den store taber.

I Danmark bruger man hvert år 8,6 tons plast til plastikposer. Hvert kilo plast koster to liter olie at producere.

»Produktionen af plastikposerne koster miljøet. Der bliver brugt en enorm mængde olie og energi på produktionen, og det koster i form af et stort CO2 udslip. Derfor er det vigtigt, at vi genanvender dem,«, siger Bo Gottlieb fra Miljøstyrelsen.

Plastindustrien mener dog, at danskerne er bedre til at genbruge poserne i forhold til andre lande.

»Der er muligvis en sammenhæng mellem prisen på poserne og danskernes vane med at genbruge dem både til indkøb og skrald,« siger Peter Skov.

Kilde: Dato