Vi bruger færre penge

Danskerne har trådt hårdt på forbrugsbremsen. Et fald på næsten to procent i detailhandlen på bare en måned vidner om, at forbrugerne er nervøse. Der er dog ikke tale om en katastrofeopbremsning.

Faldet i detailomsætningen er det højeste siden april i år:

»Det er overraskende, at detailomsætningen falder så meget. Og det vidner om, at danskerne bruger færre penge,« siger Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen.

Danskerne har især købt mindre tøj. Tøjsalget er faldet med hele seks procent, men der er også fald på andre varer.

I forhold til oktober sidste år er forbruget dog steget med 2,3 procent. Derfor afblæser økonomer alle tanker om, at kursen er sat mod en katastrofal nedtur:

»Der er ikke grund til at forvente, at faldet i detailsalget i oktober skulle være indgangen til en periode med faldende forbrug. Der er alene udsigt til en lavere forbrugsvækst - men altså fortsat vækst. Det er blandt andet udviklingen på boligmarkedet, de stigende renter og de stigende oliepriser, som er med til at trykke forbrugsvæksten ned,« siger Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian.

Nordea mener ikke, at forbrugsnedturen kommer til at gå ud over julehandlen:

»De sløje tal for detailsalget i oktober udelukker ikke, at julehandlen lever op til de mange positive forventninger for årets julehandel, som forskellige undersøgelser har peget på. På den anden side, viser dagens tal, at man ikke længere skal vente, at detailhandelen op til jul bryder sidste års rekord med flere længder. Her skal man huske på, at de aktuelt høje energipriser og efterårets kreditkrise med fald på aktiemarkedet kan få forbrugerne til at gå forsigtigt frem, siger Nordeas chefanalytiker, Anders Matzen.