Vestjysk-topchef: Landbrugskunder giver fortsat grund til bekymring

Vestjysk Bank kalder bankens resultater for første kvartal acceptable, men bankens store eksponering mod landbruget giver fortsat panderynker, da der formentlig ligger nedskrivninger ude i horisonten.

Foto: Johan Gadegaard. Vestjysk Bank kalder bankens resultater for første kvartal acceptable, men bankens store eksponering mod landbruget giver fortsat panderynker, da der formentlig ligger nedskrivninger ude i horisonten.
Læs mere
Fold sammen

Sådan lyder det fra Vestjysk Banks administrerende direktør, Jan Ulsø Madsen, efter at banken, som den danske stat ejer 81,48 pct. af, er kommet med regnskab for første kvartal.

Vestjysk Bank opnåede i første kvartal et basisresultat før nedskrivninger på 127 mio. kr. - en forbedring på 11 mio. kr. fra første kvartal året før. Nedskrivningerne lød på 93 mio. kr. mod 87 mio. kr. året før.

- Vi har lavet et acceptabelt resultat for første kvartal, hvor jeg er meget tilfreds med vores basisindtjening, som er flot i forhold til banken, men det er klart, at vi er meget bekymrede omkring landbruget og dermed også omkring nedskrivninger, siger Jan Ulsø Madsen til Ritzau Finans.

Han peger på, at bankens landbrugskunder er presset af lave afsætningspriser som følge af konflikten mellem EU og Rusland, der har ført til et russisk boykot af landbrugsprodukter, hvilket har øget udbuddet markant og ført til faldende priser.

- Det er en smule bekymrende, at landbruget ikke kan producere sig ud af det, men lidt er blevet fanget i et storpolitisk spil. Mange af landbrugene producerer jo meget effektivt, siger han.

Vestjysk Bank har for nylig lavet et landbrugscenter, hvor man har samlet alle medarbejdere, der har ekspertise inden for landbrug, på ét sted.

- Vi har altid været tæt på kunderne, men vi ønsker måske at øge det en ekstra gang ved, at vi samler kompetencerne og har medarbejdere, der kun er fokuseret på landbruget, siger Jan Ulsø Madsen.

Vestjysk Bank har 19 pct. af sine samlede udlån til landbrug, skovbrug og fiskeri, mens 20 pct. af udlånene er til ejendomssektoren. Men med den nuværende krise i landbruget er banken i gang med at ændre sin eksponering.

- Når vi har en landbrugssektor, der har udfordringer, og en ejendomssektor, der også har haft det svært, så er det klart, at vi gerne vil have spredt risici ud på flere brancher og flere forskellige typer af kundegrupper, siger Jan Ulsø Madsen.

Han glæder sig i den sammenhæng over, at banken i første kvartal har øget sine udlån til private. Banken har ifølge Vestjysk Bank-topchefen fået en del nye kunder ind i butikken, uden at man har gjort nogen speciel indsats for det.

Vestjysk Bank venter for hele året en basisindtjening før nedskrivninger og kursreguleringer på 350-400 mio. kr., men trods et overskud på 127 mio. kr. i første kvartal har banken ikke fundet anledning til at justere på forventningerne.

- Vi har haft en relativ stor kursgevinst, som vi har svært ved at budgettere for resten af året, og så har vi samtidig været begunstiget af et stort aktivitetsniveau med mange lånekonverteringer, og det, forventer vi, ikke vil fortsætte resten af året, siger Jan Ulsø Madsen.

Vestjysk Bank-aktien falder onsdag eftermiddag 1 pct. til 10 kr.

/ritzau/FINANS