Vestjysk havvindmøllepark er i stærk modvind

Sommerhusejere er stærkt utilfredse med udsigten til at få en kystnær havvindmøllepark placeret ved Holmsland Klit mellem Søndervig og Hvide Sande på den jyske vestkyst. Akademirådet støtter protest.

Foto: SØREN BIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Planerne om at opføre en kystnær havvindmøllepark ved Holmsland Klit mellem Søndervig og Hvide Sande i Vestjylland står i strid modvind.

Sommerhusejere i området frygter, at opførslen af Vesterhav Syd Havmøllepark vil spolere områdets kyststrækning, og nu melder Akademirådet sig i koret af kritikere, skriver Jyllands-Posten.

Akademirådet, der hører under Kulturministeriet og rådgiver staten om æstetiske forhold inden for kultur og landskab, kalder havvindmølleparken alt for voldsom.

»Den oplevelsesmæssige værdi af både klitlandskab, kystlinje og horisont vil forringes så betragtelig gennem denne placering af havvindmøllerne, at de nuværende satsninger på naturturisme og oplevelseslandskaber vil blive påvirket med fare for yderligere økonomisk marginalisering af Vestkysten som udkantsområde,« skriver rådet i en indsigelse.

Formand for Akademirådet, Johnny Svendborg, uddyber kritikken over for Jyllands-Posten.

»Man tager kun økonomiske hensyn, og vi reagerer, fordi det er alt for voldsomt og for tæt på kysten. Der er altså også noget, der hedder landskabskvalitet, og vi ønsker ikke, at man smadrer en unik kyststrækning,« siger han.

Vesterhav Syd Havmøllepark er en del af det energiforlig, der blev indgået i 2012, og som et bredt flertal i Folketinget står bag. I alt udpegede Energistyrelsen seks områder i landet, der alle er blevet godkendt til havvindmølleparker. Beslutningen blev taget i forlængelse af den meget virak, der er opstået, når myndighederne har forsøgt at rejse store vindmøller inde på landjorden.

Vesterhav Syd Havmøllepark skal ligge i Ringkøbing-Skjern Kommune, og borgmester Iver Enevoldsen (V) siger til Jyllands-Posten, at man ser havvindmølleparken som en enhvervsmæssig udviklingsmulighed, der vil skabe flere arbejdspladser.