Vestjysk Banks vej ud af stormen

Det bliver en lang og problemfyldt affære for staten at komme af med Vestjysk Bank. Læs her om tre mulige løsninger.

Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten hænger fast som storaktionær i Vestjysk Bank med hovedsæde i Lemvig. For trods sonderinger hos alle mulige bydere i det danske banklandskab er ingen altså kommet med et tilfredsstillende bud på de to tredjedele af aktierne i Lemvig-banken, som staten sidder på.

Rollen som bankejer klæber derfor til staten – repræsenteret ved Bjarne Corydon i Finansministeriet – og vejen ud tegner nu til at blive både en langstrakt og problemfyldt affære. Vestjysk Banks umiddelbare hovedpine er, at banken fra 1. april næste år skal leve op til nogle nye regler, der kort sagt betyder, at de lånte penge, som bankerne før krisen yndede at polstre deres pengetanke med, ikke længere kan tælles med til bankens kapitalstyrke.

De fleste overlevende pengeinstitutter har ryddet op i disse ansvarlige lån, men altså ikke Vestjysk Bank. Derfor risikerer banken allerede til foråret at løbe ind i alvorlige kapitalproblemer, selv om man nu lever op til myndighedernes krav.

Umiddelbart har bestyrelsesformand Steen Hemmingsen lagt to løsningsforslag frem. At reducere balancen, hvad der er hårdt arbejde, fordi man så mister indtjening og risikerer at støde gode kunder bort, og at konvertere mere af statens lån til banken til aktier, hvad der vil gøre staten til en endnu tungere aktionær i banken. Så kan banken måske kæmpe sig videre og på sigt rejse sig. Men det er dog forbundet med store restriktioner, hvis en statsejet bank konkurrerer med andre banker.

Her er dialogen med især EU-Kommissionen en balance på en knivsæg. Se bare FIH som har afsat 80 mio. kr. til at betale en bøde til EU, fordi man i forbindelse med en af bankpakkerne dumpede dårlige ejendomslån for milliarder i Finansiel Stabilitet.

Alternativ løsning 1

Men der er også mulighed for igen at gå til de 40.000 aktionærer og bede om et kapitalindskud. Umiddelbart virker det som om, at Vestjysk Bank har opbakning fra lokalpatriotiske kunder, som også har aktier i banken. Det lykkedes for banken i 2012, da man fik fuldtegnet sin aktieemission, dog med staten som største køber af mere end halvdelen aktierne.

Omvendt var det noget af en skuffelse, da banken kort tid efter det sidste aktiesalg var nødt til at nedskrive for yderligere ca. 1 mia. kr. En situation, hvor den tidligere direktør Frank Kristensen blev smidt ud af banken på et pressemøde, hvor den nu afdøde bestyrelsesformand Carsten Andersen for åben skærm beskyldte ham for »dårlig ledelse.« Denne historie gør, at Vestjysk Bank nøje vil overveje, om man skal kaste sig ud i et nyt aktiesalg.

Alternativ løsning 2

Den sidste og mindst sandsynlige model er, at man smider håndklædet i ringen og afleverer nøglerne til Finansiel Stabilitet. Det er næppe ønskværdigt. Det vil udløse en flodbølge af nye tab både for staten, der har milliarder af kroner i lån til Vestjysk Bank ude at svømme, men det vil også skabe en ny uro for de danske banker, ligesom det vil gøre ondt i de udkantsområder, hvor Vestjysk Bank driver store dele af sin forretning.

Desuden er det af lavpraktiske årsager ret bøvlet at aflevere en så stor bank i Finansiel Stabilitet, der er ved at lukke ned. Det har ingen interesse i.