Vestjysk Bank-topchef: I 2018 vil landbruget trække mere på nedskrivninger

Året har været godt for landbruget, og det er med til at nedbringe nedskrivningerne i Vestjysk Bank. Det ser dog ud til, at 2018 vil blive et mere normalt år for landmændene.

Mens 2017 var et rigtig godt år for dansk landbrug, så spår bankdirektør Jan Ulsø Madsen et mere jævnt 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer administrerende bankdirektør i Vestjysk Bank, Jan Ulsø Madsen.

»2017 var et rigtig godt år for landbruget. Hvis vi kigger ind i 2018, vil jeg tolke, at vi får et mere normalt år for landbruget, som det ser ud nu. Det betyder, at vores landbrugskunder vil trække lidt mere næste år, det vil vi kunne se i nedskrivningerne, men der er ikke noget vi frygter,« siger Jan Ulsø Madsen til Ritzau Finans.

Vestjysk Bank har mere end fordoblet resultatet på bundlinjen i 2017 i forhold til året før. Regnskabet viste et resultat på 163 mio. kr. mod et resultat i 2016 på 80 mio. kr. Det er i høj grad drevet af forskellen på nedskrivninger de to år i mellem. I 2017 nedskrev banken for 270 mio. kr. mod 416 mio. kr. i 2016. Han tilføjer dog, at bankens nedskrivninger ligger i et højt niveau i forhold til andre banker.

Vestjysk Bank har en målsætning om at nedbringe eksponeringen for både ejendomme og landbrug til 15 pct. Det er i 2017 lykkedes med ejendomme, men med landbruget er det et længerevarende projekt.

»Det er gået som forventet. Ejendomseksponeringen er faldet fra 18-15 pct. Landbrugseksponeringen tager længere tid at nedbringe. Det er ikke noget, man bare gør. Vi forsøger sammen med kunderne at finde nogle langsigtede løsninger,« siger han.

TOPLINJEN FALDT GRUNDET RENTEINDTÆGTER

Banken kunne se sin toplinje falde i forhold til sidste år. I regnskabet viste banken en basisindtjening på 945 mio. kr. mod 1004 mio. kr. i 2016. Jan Ulsø Madsen vurderer, at det i høj grad er drevet af faldet i netto renteindtægterne, der er faldet til 573 mio. kr. i 2017, hvor 2016 kunne vise en værdi på 595 mio. kr.

»Vi holder en ganske fornuftig og tilfredsstillende basisindtjening, og det har været kendetegnende for Vestjysk Bank henover krisen,« siger Jan Ulsøe Madsen.

»Vores gebyrindtægter er ganske tilfredsstillende i forhold til året før. Så det er især renteindtjeningen, der gør, at toplinjen falder,« siger han.