Vestjysk Bank på kant med børslovgivning

Vestjysk Bank havde givet TV2 News besked om et forestående pressemøde af landsdækkende interesse to dage før, banken selv via Fondsbørsen meldte om direktørfyring og voldsomme nedskrivninger.

TV2 News havde fået et forspring via Vestjysk Banks bestyrelsesformand Carsten Andersen i forhold til pressemødet, hvor bankens direktør blev fyret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag formiddag klokken 10 præcis lå historen om, at Vestjysk Bank havde fyret direktør Frank Kristensen på nyhederne.tv2.dk. Det skete samtidig med, at en selskabsmeddelelse fra banken røg ud i offentligheden via Børsen. En selskabsmeddelelse, der tjener som bevis på, at Vestjysk Bank havde koordineret med netop TV2, før den blev sendt ud. Det kan være på kant med børslovgivningen.

I selskabsmeddelelsen står nemlig: »Pressemødet vil blive sendt online fra kl. 15.00 på TV2 News samt via link på bankens hjemmeside.«

For Nis Jul Clausen, professor i børsret ved Syddansk Universitet, indikerer dette, at Vestjysk Bank kan have overtrådt børslovgivningen på to områder.

»Når de skriver det på forhånd, kan det ikke undgås, at de har indikeret, hvad det pressemøde drejer sig om,« siger han.

Nis Jul Clausen er også forundret over, at TV2, samtidig med at børsmeddelelsen gik ud kl. 10, kunne fortælle, hvad der stod i meddelelsen, som ifølge børsloven bør blive tilgængelig for alle samtidigt:

»Hvis der måtte være information, som er givet på forhånd til et bestemt medie og så er klausuleret til offentliggørelse på et bestemt tidspunkt, er det en overtrædelse af forbuddet om intern viden.«

Vidste, det ville være stort

Hos TV2 News bekræfter finansredaktør Ole Krohn, at Vestjysk Banks bestyrelsesformand Carsten Andersen kontaktede ham to dage før, selskabsmeddelelsen kom med information om et pressemøde af landsdækkende interesse, som TV2 News burde sende fra.

Carsten Andersen bekræfter opringningen, men understreger, at han ikke fortalte, hvad pressemødet ville handle om, hvilket Ole Krohn også understreger.

»Det er der ikke noget forkert i. Jeg må bare ikke fortælle, hvad jeg holder pressemøde om. Men han skulle jo have en mulighed for at sende sendevogn. Jeg kunne ikke drømme om at fortælle, hvad det handlede om,« siger Carsten Andersen.

Finansredaktør Ole Krohn valgte at satse på, at der var store nyheder i pressemødet og planlagde at sende et hold fra TV Midt/Vest til Holstebro for at dække det. Det var dog først, da Vestjysk Banks aktie blev sat på børspause tirsdag morgen omkring klokken ni, at TV-kanalen for alvor satte alt ind på at finde ud af, hvad der skete.

»Vi ved, at der vil ske noget stort. Vi har meget mandskab, og vi ringer rundt for at reagere på den fondsbørspause. Jeg vil ikke sige noget om resultatet, men vi sidder ikke på vores hænder i den time. Det er jo en konkurrence mellem medierne om, hvem der kan lirke ud, hvad der er på vej,« siger Ole Krohn.

Ifølge Nis Jul Clausen falder hammeren, hvis bare bestyrelsesformanden for Vestjysk Bank, Carsten Andersen, har sagt, at det er en vigtig begivenhed, der venter til pressemødet. At Vestjysk Banks aktie var sat på børspause gør ingen forskel for børsjuraen. Men ifølge Ole Krohn har Finanstilsynet endnu ikke kontaktet TV2 News om sagen.

»Nej, vi har endnu ikke fået nogen henvendelse om det, vi har lavet,« siger han.