Vestjysk Bank nedskriver på landbrug og nedjusterer

Vestjysk Bank må bide i det sure æble og nedskrive stort på især lån til landbrugskunder. Det betyder en nedjustering af forventningerne til 2014-resultatet.

Jan Ulsø Madsen, bankdirektør i Vestjysk Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Udsigterne for landbrugserhvervet i 2015 er aktuelt meget bekymrende som følge af store prisfald på mælk og svinekød. Forventningerne til omfang og varighed af meget lave afregningspriser er stærkt påvirket af handelskrisen mellem EU og Rusland og er meget usikre, skriver banken i en meddelelse torsdag.

Vestjysk Bank regner nu med at nedskrive i alt mellem 650 og 700 mio. kr. i 2014-regnskabet, hvoraf landbrugssektoren vil udgøre 400-450 mio. kr., eller omkring 60 pct. Det gør det umuligt for banken at nå sin hidtidige prognose om et nulresultat.

Nu ser det ud til at, at resultatet vil lande på et underskud på mellem 150 og 200 mio. kr., erkender Vestjysk Bank. Basisresultatet ventet at blive på "næsten" 500 mio. kr.

- Med baggrund i de likviditetsmæssige udfordringer, som det nuværende lave prisniveau vil skabe for bankens landbrugskunder, forventes der også i 2015 at være betydelige nedskrivninger på landbrugseksponeringer. Til gengæld forventes nedskrivningsbehovet på øvrige erhvervskunder og privatkunder fortsat at være faldende, skriver Vestjysk Bank.

Nedskrivningerne på landbrug udgør ca. 8 pct. af de samlede eksponeringer til sektoren per 31. december 2014, oplyser banken.

Vestjysk Bank kommer med endelig årsrapport for 2014 den 26. februar.