Vestjysk Bank-direktør: Stabile landbrugspriser giver bedre budget

Vestjysk Bank er fortsat udfordret af vanskeligheder hos bankens landbrugskunder, som til stadighed slår igennem på nedskrivningskontoen, selv om hensættelserne i tredje kvartal i år var noget lavere end i samme periode sidste år.

Foto: Johan Gadegaard. Jan Ulsø Madsen, bankdirektør i Vestjysk Bank.
Læs mere
Fold sammen

Det er særligt lave salgspriser på produkter som kød og mælk, der rammer Vestjysk Banks landbrugskunder og giver banken hensættelser, fordi kunderne ikke kan vedligeholde forpligtelserne i tilstrækkelig grad. Men priserne ser efter en meget volatil førte halvdel af 2015 ud til at begynde at stabilisere sig, og det glæder ledelsen hos Vestjysk Bank, som dermed ser ud til at få lettere ved at lægge sine budgetter.

Det er dog også fortsat helt afgørende, at salgspriserne igen begynder at stige.

»Det er da bekymrende, at priserne på de produkter, vores landmænd har, ikke stiger. For det er simpelt hen nødvendigt, hvis de skal have overskud, at både mælken og svinekødet begynder at stige igen. Det, vi har set i tredje kvartal - til forskel fra første og andet kvartal - er, at priserne har stabiliseret sig. Godt nok på et lavere niveau, men dog stabiliseret«, siger Jan Ulsø Madsen, der er administrerende bankdirektør hos Vestjysk Bank, til Ritzau Finans.

»Tidligere var der flere fluktuationer, og det gjorde det svært at se, hvor pilen peger hen. Stabiliseringen er vigtig, fordi så begynder vi at kunne lave nogle budgetter, man kan begynde at tro på, fordi man kan begynde at regne på en pris. Priserne skulle dog stadig gerne begynde at stige, så de svageste af vores landmænd kommer i sorte tal«, forstætter han.

I tredje kvartal havde Vestjysk Bank nedskrivninger på 81,5 mio. kr. - et fald fra 194,8 mio. kr. i den tilsvarende periode et år tidligere.

For at styrke sin interne kapitalisering i lyset af det svære markedsmiljø har Vestjysk Bank iværksat en slankeøvelse, hvor der skal spares på administrationsomkostningerne. Et træk, der ventes at få fuld effekt med et tocifret millionbeløb i 2016.

Og en bedre kapitalstruktur i banken er det altafgørende fokus, hvorfor der heller ikke umiddelbart er store panderynker over, at toplinjen i banken i tredje kvartal gik tilbage. Det er dog heller ikke en mulighed at begynde at kigge helt væk fra landbruget, der volder banken så store problemer.

»Det er ikke en mulighed. Det, der er vores udfordring, er vores svage kapitalisering. Vi har ikke så mange bevægelsesmuligheder, hvor vi er. Det, vi kæmper med i dagligdagen, er at komme på mere og mere sikker grund. Det er hovedfokus for min og hele ledelsesgruppens hverdag. Men vi får da også nye kunder ind på både privat- og erhvervssiden. Det har vi også fokus på, men det, der er vigtigst fra min stol, er at få bevæget banken længere væk fra risikozonen«, siger Jan Ulsø Madsen.

I tredje kvartal faldt Vestjysk Banks netto rente- og gebyrindtægter til 227,6 mio. kr. fra 248,2 mio. kr. i samme periode sidste år. Og selv om hovedfokus er en bedre kapitalisering må toplinjen dog ikke bare få frit fald, fastslår bankdirektøren.

»Det hele skal hænge sammen. Men vi er også nødt til at kigge på en forretning, som vi skal have fremadrettet. Og derfor skal vi også passe på med ikke at slanke os for meget på indtægterne, så vi får et problem med indtjeningen, når vi begynder at få styr på det andet«, siger Jan Ulsø Madsen.