Vestjyder får havvindmøllepark til 300 mio. kroner

Danmark får en ny havvindmøllepark, hvis formål bliver at teste ny offshore-teknologi. Parken placeres ud for Nissum Bredning i Vestjylland.

Vestjylland får en ny havvindmøllepark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun én dag efter, at DONG Energy meldte pensioneringen af verdens første havvindmøllepark, Vindeby, ud, står det klart, at Danmark får en afløser på bølgerne.

Det drejer sig om den længe ventede etablering af et offshore-testcenter, der trods sin testfunktion bliver større end mange af fordums, danske havvindmølleparker.

28 megawatt er parken på, og med den ydelse vil den kunne levere strøm til 28.000 husstande. Det er Nissum Bredning Vindmøllelaug, der sammen med blandt andre Siemens har vundet projektet, som gennem afgiftstilskud får en samlet pris på 300 mio. kr.

»Jeg er meget optaget af, at vindmølle-industrien har mulighed for at teste vindmøller på dansk grund og dansk hav. Det er helt afgørende i forhold til at bringe prisen på elektricitet fra havvind ned, at vi har disse testfaciliteter,« siger energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt til Berlingske.

Opførelsen af testcenteret sker som led i energiaftalen fra 2012 og vækstaftalen fra 2014, hvor det blev besluttet at etablere 50 megawatt havvind som testkapacitet. Vinderprojektet ved Nissum Bredning er som nævnt på 28 megawatt, og der er ikke taget beslutning om, hvad der skal ske med de resterende 22 megawatt i rammeordningen. De 28 megawatt gør dog testcentret ved Nissum Bredning større end en række danske havvindmølleparker, men noget mindre end 400 megawatt store Anholt Havvindmøllepark, der blev indviet i 2013.

Forskellen på de to bygherrer bag testcentret og Anholt-parken er også stor. Bag sidstnævnte står mægtige DONG Energy, mens Nissum Bredning Vindmøllelaug er et meget lokalt selskab med 1.973 ejere – fortrinsvist i Lemvig Kommune.

Formanden for lauget, Peter Wisbech Christensen, glæder sig over, at man nu har fået tilsagn til projektet, som skal opføres i et samarbejde med Siemens Wind Power. Her er offshore-direktør Michael Hannibal svært begejstret for, at selskabets nye syv-megawattmølle, nye fundamenter og nye kabelteknologi nu kan testes igennem, inden de endeligt skal installeres.

»Så det er faktisk superinteressant for os, og vi er rigtigt glade for samarbejdet med det lokale vindmøllelaug,« siger Michael Hannibal. »Jeg er også rigtigt glad for, at Danmark har mulighed for at lave sådan et projekt, for vi har brug for innovation og testmuligheder, hvis vi skal fortsætte med at være en nation af vindmølleleverandører.«

Ned med prisen

Med oprettelsen af testcenteret ved Nissum Bredning fortsætter den danske tradition for vindmølletest, hvor man i forvejen har mølletestcentret ved Østerild i Thy og LORC på det gamle Lindø-værft, der tester selve vindmøllehusene.

Når skåltalerne er blevet holdt på de forskellige centre, er særligt én ting blevet påpeget: Prisen på elektricitet. Havvindmøller er nemlig langtfra konkurrencedygtige med andre energiformer som landvindmøller, kulfyrede kraftværker og store solcelleparker.

Men ikke desto mindre er det en stadig mere efterspurgt energiform hos flere europæiske lande på trods af det store tilskud, som de skal yde. Således offentliggjordedet europæiske vindmølleagentur EWEA onsdag sin årlige opgørelse over havvind i Europa, hvoraf det fremgik, at der for nærværende er installeret 11.000 megawatt havvind med yderligere 3.000 på bedding i 2016. Alene 2016-installationerne svarer til to tredjedele af Danmarks vindmøller.