Vestens mest magtfulde bankmand angriber bitcoin: Et bedrag, der kun er for mordere og narkohandlere

Jamie Dimon, CEO i mægtige JP Morgan Chase, fortsætter sine angreb på den digitale valuta bitcoin, som han aldrig vil tillade sin egen bank at investere i.

JP Morgan Chases CEO, Jamie Dimon, vil fyre en ansat på stedet, hvis hun handlede med bitcoins. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC PIERMONT

Jamie Dimon er ubestridt en af verdens allermest magtfulde mennesker. Han sidder i spidsen for vestens største bank, amerikanske JP Morgan Chase, og bortset fra Goldman Sachs' Lloyd Blankfein er han den eneste i den amerikanske bankelite, som også var adm. direktør under finanskrisen. Tirsdag har han på scenen i New York til en konference arrangeret af konkurrenten Barclays, og kriseoverleveren Dimon satte hurtigt fingeren på en moderne boble, som han ikke tøvede med at kalde svindel: Bitcoin.

»Hvis vi havde en trader, som handlede med bitcoin, så ville jeg fyre dem på et sekund. Først og fremmest er det imod vores regler, for det andet er det dumt,« sagde Jamie Dimon ifølge FT.com.

Bitcoin er en digital valuta, som baserer sig på den såkaldte blockchain-teknologi. De seneste år er bitcoin steget rigtig meget i værdi, så én bitcoin nu koster lige over 4.000 dollar. Kursen på den digitale valuta svinger dog rigtig meget, og Dimons kommentarer fik da også bitcoin til at falde med 3,5 pct.

Ifølge Wall Street Journal fortsatte Dimon sin tirade med at kalde bitcoin for et bedrag, som før eller siden vil kollapse.

»Du kan ikke have en forretning, hvor folk opfinder en valuta ud af det blå. Det kommer ikke til at ende godt... nogle bliver dræbt, og bagefter falder regeringen sammen omkring dem,« sagde han ifølge Financial Times.

Hvis direktøren for JP Morgan Chase er så sikker på, at bitcoin vil kollapse, så er der umiddelbart gode muligheder for at tjene penge ved at spekulere i et fald i bitcoin-prisen. Det kan ske gennem et såkaldt short-sell.

»Bed mig ikke om at shorte den, den kan ende med at koste 20.000 dollar føre det sker, men den kollapser på et tidspunkt. Det er et bedrag, og jeg er ærlig talt chokeret over, at nogle ikke kan se det, for hvad det er,« sagde Jamie Dimon, inden han kaldte bitcoin for »værre end tulipan-blomster,« med reference til det hollandske kollaps i tulipanpriser i 1637, som menes at være den første prissætningsboble.

Jamie Dimon er bestemt ikke den første bankmand, der angriber bitcoin, men som Wall Street Journal stille noterer, så har banker meget at tabe på bitcoin, fordi en del af ideen bag valutaen er at skære mellemmændene væk - hvilket inkluderer banker. Dimon havde dog slutteligt én god ting at sige om bitcoin.

»Hvis du er i Venezuela eller Ecuador eller Nordkorea eller et sådan et sted, eller hvis du er en narkohandler, en morder, den slags ting, så er det en bedre idé at handle i bitcoins end i amerikanske dollar,« sagde han, »Så der er måske et marked for det, men det er meget begrænset.«