Vestas/Jyske: Skattereform giver mulighed for juleordrer fra USA

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er åbnet op for, at Vestas kan få ordrer på plads i USA inden nytår, efter at de amerikanske politikere denne uge fik den længe ventede skattereform på plads. Det skriver Jyske Banks Vestas-analytiker, Janne Vincent Kjær, i en kommentar.

»Den endelige vedtagelse af den amerikanske skattereform vil formodentlig bane vej for amerikanske ordrer, der har været sat på hold som følge af usikkerhed omkring den fremtidige skatterabatordning, den såkaldte PTC-ordning, og risikoen relateret til den nye skat, Beat,« skriver Janne Vincent Kjær.

PTC-ordningen, som giver skatterabat for produceret vindmøllestrøm, slap igennem reformen uændret, men den var i forvejen bestemt til en gradvis nedtrapning, så ordrer aflagt i år kun kvalificerer sig til 80 pct. af den oprindelige støtte, og dem næste år kun får 60 pct.

Den nye Beat-skat risikerer til gengæld at skære lidt i gevinsterne ved vindprojekter, da spillere på det såkaldte "tax equity market", hvor investorer køber den skatterabat, som vindmølleejerne ikke selv kan udnytte, bliver beskattet lidt hårdere.

»Et kompromis i det endelige skattelovforslag tillader dog virksomheder at anvende 80 pct. af skatterabatten, når de beregner deres Beat-skat. Dette er en klar forbedring sammenlignet med det lovforslag, som Senatet kom med, men det kan eliminere 20 pct. af skatterabatten,« skriver Janne Vincent Kjær.

Så mens afslutningen af 2017 ikke tegner lige så lovende som 2016, hvor Vestas offentliggjorde amerikanske ordrer for 1,6 gigawatt (GW) i december alene, er der alligevel et pænt potentiale for årets sidste dage, mener analytikeren.

Jyske Bank estimerer en samlet 2017-ordrehøst på 10,5 GW for Vestas - det samme som 2016. Da ordretælleren lige nu er på knap 9,1 GW, kræver det 1,4 GW i en kombination af offentliggjorte ordrer før nytår samt fjerde kvartals mindre ordrer, der først afsløres i årsregnskabet til februar.

»Det vurderer vi er realistisk, forudsat at Vestas annoncerer yderligere ordrer på 650 megawatt inden udgangen af året, hvilket er på linje med det vi har set de sidste syv år justeret for komponentordrer,« skriver banken.

Jyske Bank har anbefalingen "hold" for Vestas-aktien samt kursmålet 470 kr. på 12 måneders sigt. Vestas-aktien koster fredag ved middagstid 432,30 kr. på børsen i København.

/ritzau/FINANS