Vestas vinder den første USA-ordre med lavere støtte

Vestas har fået noget af en milepælsordre i USA.

Arkivfoto. Vestas har fået noget af en milepælsordre i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Vestas har fået noget af en milepælsordre i USA.

Vestas skal om et par år levere vindmøller med en samlet kapacitet på 300 megawatt (MW) til to projekter i staten South Dakota i USA.

Det er i sig selv ikke helt usædvanligt, men som kunden Xcel Energy skrev i en pressemeddelelse onsdag, er der tale om en særlig aftale: Det er den første offentliggjorte projekt, der rykker videre fra udviklingsfasen, siden at den vigtige PTC-støtteordningen er faldet fra 100 pct. til 80 pct.

PTC-støtteordningen blev fornyet i december 2015 for en femårig periode, hvor der hvert år fra 2016 til 2020 bliver trappet lidt ned i mængden af støtte, som gives i form af skatterabat for produceret vindmøllestrøm i projekters første ti leveår.

Støttens størrelse afhænger dog af, hvornår projektet er igangsat, og ikke hvornår det færdiginstalleres. Dakota Range-farmene er altså fra 2017, hvor der tildeles 80 pct. PTC-støtte.

»Selv uden fuld skattestøtte er projektets omkostninger lave nok til at konkurrere med andre energikilder,« skriver Xcel i meddelelsen.

»Dette er en milepæl for vores branche og kunder. Dette projekt beviser, at vi fortsat kan føre an i den grønne omstilling af energikilderne, mens vi giver kunderne lave regninger, selv når støtteordningerne bliver udfaset,« udtaler Xcel-direktør Ben Fowke.

Vindparkerne Dakota Range I og II skal stå færdig i 2021 og bestå af Vestas-møller, oplyser selskabet uden at offentliggøre flere detaljer om investeringsbeløb, vindmølletype eller -antal.

Vestas har endnu ikke offentliggjort ordren, som derfor formentlig kun indtil videre optræder i det danske selskabs bøger som en betinget aftale, der ikke er fuldbyrdet endnu med garantier og forudbetalinger. Ordrer på 300 MW eller mere er selskabet nemlig forpligtet til at oplyse til fondsbørsen.

Aftalen lader dog til at være blevet taget godt imod i aktiemarkedet, hvor Vestas steg med 8 kr. til kurs 555 efter nyheden onsdag eftermiddag.