Vestas vil kæmpe for en pris på forurening op til topmøde

Vindmølleproducenten Vestas har længe slået på tromme for, at der fra politisk hold bliver sat en pris på CO2-udledning. Det vil drive innovation i vedvarende energiformer frem, argumenterer selskabet.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Vestas vil derfor bruge tiden op til det kommende klimatopmøde i København til december, COP15, til at få banket sin holdning til tops på den internationale dagsorden.

- Vi skal selvfølgelig forsøge at hjælpe til med at få de her budskaber hjem. Jeg skal selv i september over og deltage i det store møde med verdens ledere, som Ban Ki-Moon (FN's generalsekretær, red.) holder i New York. Samtidig vil Vestas på en hel masse andre fronter forsøge at få de her budskaber ud. Men det handler ikke kun om, hvad vi forsøger at gøre ved det. Vi håber, at mange, der har samme interesser som os, også selv vil forsøge at gøre noget ved det i stedet for bare at afvente og se, hvad der sker i december. Og det vil vi selvfølgelig gå ud og kommunikere i den kommende periode, sagde Vestas-topchef Ditlev Engel til RB-Børsen i forbindelse med aflæggelse af selskabets halvårsregnskab i sidste uge.

Præcis hvor decembers topmøde i Bella Center skal lande for, at det kan betegnes som en succes, er endnu for tidligt at sige, vurderer han. Men en bindende aftale med en pris på udledning af CO2, der er defineret langt ud i fremtiden, ville være det bedste, mener Ditlev Engel.

- Så længe forretningsverdenen ved, hvad en given ting koster, hvis man for eksempel blev enig om, at prisen på CO2 var fast de næste så og så mange år, så ved man også, hvad man skal investere efter. Det værste, man kan gøre for forretningsverdenen, det er at have noget, der hele tiden fluktuerer, for det er meget svært at forholde sig til. Jeg tror, at man globalt er indstillet på, at CO2 har en pris, og at den fremover skal indregnes i alle regnskaber, sagde Ditlev Engel.

Han konstaterede videre, at Vestas er et levende eksempel på, at innovation kan være profitabel.

En succes til december kræver altså, at de politiske ledere vil gå et skridt videre end hensigtserklæringer og binde sig til nogle mål. Mindre kan dog også konstituere fremskridt, mener vindmølle-bossen.

- Hvis man ikke har bindende forpligtelser, så bliver det svært at gøre noget ved det. Det er det, vi gerne ser, der kommer ud af det. Men der ligger selvfølgelig derudover også en masse andre ting, sagde Ditlev Engel.

COP15 finder sted i Københavns Bella Center fra 7. til 18. december. Foran konferencecenteret er der allerede opstillet en Vestas-mølle.

RB-Børsen