Vestas vil helt ud af Rusland – uvis fremtid for store projekter

Den danske vindmølleproducent Vestas har i knap en måned haft en række russiske vindmølleprojekter sat på pause. Tirsdag fortæller topchef Henrik Andersen på selskabets generalforsamling, at man vil permanent ud af Rusland. Det er dog fortsat uklart, hvad der konkret skal ske med fire igangværende projekter.

Vestas-topchef Henrik Andersen vil trække vindmøllekæmpen helt ud af Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største vindmølleproducent, danske Vestas, har siden begyndelsen af marts haft fire markante russiske vindmølleprojekter sat på pause, ligesom man hurtigt efter Ruslands invasion af Ukraine gjorde fuld stop for nye russiske forretninger.

Nu går virksomheden skridtet videre og melder klart ud, at man vil permanent ud af Rusland.

Det fortæller administrerende direktør Henrik Andersen på Vestas' årlige generalforsamling, der tirsdag eftermiddag løber af stablen på hovedkontoret i Aarhus.

»Vi tager på skarpeste afstand fra, hvad der foregår i Ukraine. Det skal der ikke herske nogen som helst tvivl om,« siger Henrik Andersen fra talerstolen og tilføjer:

»Vi kommer til at trække os fra Rusland. Det betyder, at vi trækker os fra både de kundeaktiviteter, vi har, og de øvrige aktiviteter, vi måtte have på fabrikker og andet.«

Topchefen kalder beslutningen en logisk konsekvens af krigen.

I en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med generalforsamlingen fortæller Vestas, at man – efter beslutningen fra starten af marts om at stoppe al ny aktivitet i Rusland samt at sætte de igangværende projekter på pause – begyndte at undersøge og evaluere forskellige scenarier.

Herunder hvordan selskabet kunne forlade Rusland på »kontrolleret og ordentlig vis, hvis krigen fortsatte«. Evalueringen har så nu ført til beslutningen om at forlade Rusland.

Ingen klar melding om russiske projekter

Vestas indgik tilbage i 2017 en aftale på det russiske marked med det primært statsejede finske energiselskab Fortum. Siden har aftalen afstedkommet flere store ordrer.

Vestas har også etableret en vingefabrik i den russiske by Ulyannovsk øst for Moskva, ligesom man har en fabrik for naceller, der kort kan beskrives som selve vindmøllens hus på toppen af tårnet, hvor vingerne er fæstnet.

Så sent som i september 2021 annoncerede Vestas, at man på tværs af fire aftaler havde landet en ordre i Rusland på 253 megawatt (MW) landvindmøller, hvilket inden for landvindmølleprojekter er en ganske markant størrelse.

Størstedelen af vindmøllerne fra Vestas til projekterne skulle efter planen leveres i tredje kvartal i år og er dermed endnu ikke sendt til Rusland.

Det er dog uklart, hvad tirsdagens meldinger fra Vestas-topchef Henrik Andersen præcis kommer til at betyde for de igangværende projekter.

Topchefen taler om at trække sig fra Rusland på »kontrolleret vis«, og i den udsendte pressemeddelelse lyder det blandt andet, at man har fokus på at sikre sine russiske medarbejderes sikkerhed og levevilkår samt at beskytte Vestas’ interesser gennem en ordnet overdragelse af forretningen.

Derfor forventes »udvalgte aktiviteter« at fortsætte i en overgangsperiode.

»Når vi gør det (forlader Rusland, red.), forholder vi os både til international og lokal lovgivning for at gøre det på den rigtige måde,« siger Henrik Andersen.

Finske Fortum er Vestas’ eneste kunde i Rusland. Derfor er man i øjeblikket ved at drøfte med Fortum, hvad der skal ske med de fire igangværende projekter på i alt 253 MW.

»Drøftelserne mellem Fortum og os foregår ikke på en generalforsamling eller i aviserne eller på tv. De foregår via de telefon- og andre kommunikationskanaler, man bruger mellem administrerende direktører og det normalt daglige team, der håndterer Rusland,« siger Henrik Andersen og tilføjer:

»Vi skal have afklaret, hvem der har ejerskabet og vedligeholdelsen og så videre i Rusland. Foreløbig ligger det ensidigt hos Fortum. Det har vi drøftet med dem de foregående uger og kommer også til det i de kommende uger herfra.«

Rusland ligger blot nummer 24 på listen over Vestas’ største markeder.

Henrik Andersen fortæller på generalforsamlingen, at man i dag har opstillet lidt over 1 gigawatt (GW) vindmøller i Rusland, mens man eksempelvis herhjemme i Danmark har sat 4,5 GW op.