Vestas: Usikkerhed i USA giver højere efterspørsel i 2016

Analysehuset Make opjusterer forventningerne til det amerikanske vindmarked som følge af usikre forventninger til den kommende amerikanske valgkamp og forlængelsen af den såkaldte PTC-ordning.

Arkivfoto. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Make venter nu, at efterspørgslen på vindenergi i USA vil udgøre 19,4 gigawatt (GW) i perioden 2015-2017 mod tidligere 15,7 GW.

Årsagen er, at udsigterne for den amerikanske PTC-ordning, en skatterabat på 2,2 cent per kilowatt-time (kWh) for producenter af vindenergi, er usikre under den amerikanske præsidentvalgkamp, og derfor vil markedet sikre sig så meget kapacitet som muligt inden ordningen muligvis udløber ved udgangen af 2016.

- Der hersker en betydelig usikkerhed om, hvorvidt PTC'en bliver forlænget. Derfor ser vi i øjeblikket markedet reagere med at få sikret sig så meget kapacitet som muligt ind i 2016, siger Steen Broust Nielsen, partner i Make, ifølge Børsen.

PTC-ordningen er tidligere blevet forlænget i sidste øjeblik efter udbredt usikkerhed, hvilket har ført til stor volatilitet i opsætningen af vindmøller i USA. Skal ordningen forlænges på ny, vil det ifølge Steen Broust Nielsen sandsynligvis ske som en del af en bredere lovpakke.

Sydbanks Jacob Pedersen understreger desuden, at Vestas, med 2 GW i uudnyttede rammeaftaler, kan få stor gavn af den stigende efterspørgsel.

Til gengæld er det svært at spå om, hvad der vil ske efter 2016, men Jacob Pedersen forventer, at vindmølleproducenten, takket være de uudnyttede rammeaftaler, vil være i stand til at håndtere situationen, selv hvis PTC-ordningen ikke bliver forlænget i 2017, og efterspørgslen dermed tager et dyk.

- Hvis det kikser med at få PTC forlænget, er jeg overbevist om, at de 2 GW, som Vestas har til gode, vil blive fordelt ud, så 2017 ikke falder helt af hesten, siger Jacob Pedersen til Børsen.