Vestas-topchef roser energiplan

Verdens største vindmøllekoncern, danske Vestas, er tilfredse med regeringens energiudspil, der blev offentliggjort fredag.

Vestas-topchef Ditlev Engel er især tilfreds med, at den danske plan overgår ambitionerne i EU-kommissionens energi- og klimapakke, der blev fremlagt for nylig.

I alt skal den vedvarende energi udgøre op til 30 pct. af den samlede energiforsyning i Danmark i 2025, mens den tilsvarende ambition i EU-kommissionens plan er på 20 pct. inden 2020.

- Den retning, der er lagt, hvor Danmark fortsat skal være rollemodel, er rigtig vigtig. Derfor håber vi, at den danske plan kan falde på plads før EU-planen skal diskuteres til marts, så Anders Fogh kan gøre den danske holdning klar til topmødet i marts. Generelt er der meget godt i planen, siger Ditlev Engel til RB-Børsen.

Vestas-topchefen drypper dog en anelse malurt i bægeret. I planen er der sat 1 mia. kr. af til forskning og udvikling, og det er slet ikke nok, siger han.

- Jeg siger ikke, at det er alt for lidt. Men når jeg ser på, hvad vi bruger på forskning og udvikling, så vil jeg nok sige, at vi har svært ved at se, at 1 mia. kr. er nok. Vi offentliggør ikke hvad vi bruger på forskning og udvikling, men vi satser massivt på det, hvilket du kan se med de investeringer, vi foretager i Århus og i Singapore. Nu handler planen jo også om andre ting end vindenergi, og derfor får 1 mia. kr. nok hurtigt ben at gå på, konstaterer Ditlev Engel.

Alene i Singapore bruger Vestas næsten 2 mia. kr. på oprettelsen af sit forsknings- og udviklingscenter. Ligesom Vestas i Århus og Hammel også laver store centre for forskning og udvikling.

Vestas noterer sig, at holdningen til vindenergi er skiftet markant de sidste tolv måneder.

- Vi har haft en lang række dialoger i det sidste års tid. Vi har fået et oplæg, som set med Vestas-øjne er langt mere aggressivt end det ville have været for tolv måneder siden. Jeg synes, der er sket meget det sidste år, siger Ditlev Engel, der mener, at Danmarks dukserolle hjælper Vestas med at sælge vindmøller.

- Vi sælger ikke så mange vindmøller i Danmark, men for os er det vigtigt, at Danmark fortsat er en rollemodel på globalt plan.

Det betyder ufatteligt meget, at vi kan fremvise, at et så sofistikeret land har så stor en andel vindenergi. Det betyder helt klart meget, for vores globale afsætningsmuligheder, lyder det fra Ditlev Engel.

RB-Børsen