Vestas-topchef jubler over rekordkvartal

Adm. direktør Anders Runevad kalder Vestas en velsmurt maskine, efter et kvartal med fremgang på stort set alle parametre og rekordhøj ordretilgang.

ARKIVFOTO. Vestas administrerende direktør Anders Runevad er særdeles tilfreds med resultaterne i første kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Vestas-aktionærerne gnider sig i hænderne over vindmølleproducentens regnskab for første kvartal, der byder på rekordhøj ordretilgang og en EBIT-margin, de tidligere kun kunne drømme om.

I hovedkvarteret i Aarhus er adm. direktør Anders Runevad tilsvarende munter. Business.dk fangede topchefen efter en telekonference, der bød på lykønskninger fra stort set alle bankanalytikere.

»Jeg er meget, meget tilfreds med kvartalet og den fremragende start på året. Det er på mange måder et historisk godt første kvartal, hvor vi står stærkt på alle parametre. Jeg er særligt glad for ordretilgangen, som er næsten 50 procent større end sidste år. Ordrene kommer fra 20 forskellige lande, og det viser Vestas' styrke ved at have et globalt vingefang,« siger han.

Kvartalsregnskabet bød på en omsætning, der var 18 procent højere end sidste år, mens EBIT var næsten fordoblet til 79 millioner euro. Resultaterne kom i hus godt hjulpet af en stærk dollarkurs, der skal tilskrives omkring en tredjedel af løftet i omsætning. Dertil kommer, at ordretilgangen på 1.750 MW er det højeste niveau nogensinde i Vestas.

På baggrund af de forrygende regnskabstal og den fyldte ordrebog opjusterer Vestas forventningerne til årets omsætning med en milliard euro til 7,5 milliarder euro og EBIT-marginen til mindst 8,5 procent.

»Vi kan nu for alvor mærke den strategi, vi præsenterede sidste år, begynde at slå igennem. Vi eksekverer godt, holder omkostningerne nede og øger leverancerne, og det leder til øget fortjeneste. Selvfølgelig vil der være udsving fra kvartal til kvartal, men jeg er meget glad for at se den kontinuerlige forbedring, der viser, at Vestas er en velsmurt maskine,« siger Anders Runevad.

En omstrukturering af ansvaret mellem hovedkvarteret og regionerne i Vestas samt et øget fokus på salg giver pote, mener topchefen, der påpeger, at Vestas vokser mere end markedet, der også lader til at være i bedring. Vestas sidder i dag på cirka 12 procent af markedet og er dermed den største spiller i vindmøllebranchen.