Vestas til kamp for skat på CO2

Den danske vindmøllegigant Vestas lægger sig i selen for at få politikerne på det store klimatopmøde på Bali til at kaste deres kærlighed på den grønne energi.

Peter Brun, vicedirektør i Vestas, er rejst til den indonesiske ø for at følge topmødet, hvor han taler vindenergiens sag.

Men han er alene, for Vestas-konkurrenter som Suzlon og Gamesa har ikke fundet vej til Bali for sammen med Vestas at få politikerne til at indføre skat på CO2.

- Nej. Jeg er ene om at tale den globale vindmølleindustris sag. Men jeg håber, at der kommer andre på de kommende klimakonferencer, siger han.

Til gengæld er lobbyister fra andre energiindustrier til stede på topmødet i betydeligt større omfang. Det gælder blandt andet atomindustrien og kulindustrien - industrier, der har været i markedet betydeligt længere end vindmøllevirksomhederne.

Men Peter Brun håber, at vindenergien bliver langt mere synlig, når København om to år er vært for et stort klimatopmøde.

- Det her er også en factfinding mission som forberedelse til, hvordan vi skal positionere os i København i 2009, siger han og tilføjer, at det egentlige arbejde med at forsøge at påvirke den næste klimaaftale reelt først begynder, når Bali-topmødet er slut, og der er vedtaget en køreplan for de kommende forhandlinger.

- Vi håber, at vi kan sætte et fingeraftryk på aftalen. Og det, vi arbejder på, er at overbevise politikerne om, at der skal indføres en global skat på CO2. Kan det ikke lade sig gøre, bør der indføres regionale kvotesystemer. Vi har sådan et i EU - det bør dog strammes lidt op - men sådanne systemer bør også laves andre steder som for eksempel i USA, siger vicedirektøren.

Med som skyts i energivirksomhedernes kamp om indflydelse på en kommende aftale har Vestas-direktøren en beregning, som talknusere i koncernen har regnet sig frem til.

- Den siger, at hvis den nuværende vækst i vindindustrien fortsætter, vil vindmøller kunne reducere udslippet af CO2 med 14 procent i 2020, siger Peter Brun.

Han påpeger også, at vindmølleindustrien reelt er den eneste industri inden for grøn energi, som er markedsklar. /ritzau/

RB-Børsen