Vestas tager sikre skridt væk fra afgrunden

For andet kvartal i træk har Vestas leveret en overraskende god udvikling i pengestrømmene. Og det er vigtigere end alt andet nu.

Vestas leverede flot regnskab i andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Ditlev Engel får ikke lov til at gøre arbejdet færdigt med at vende udviklingen i Vestas. I stedet tager svenske Anders Runevad over med den klare opgave fra den magtfulde formand Bert Nordberg at sikre stabile overskud.

Men onsdagens halvårsregnskab viser, at Vestas har taget vigtige skridt væk fra afgrunden. Først og fremmest leverer Vestas varen med at få vendt udviklingen i pengestrømmene, og det er afgørende, fordi det skaber ro hos bankerne omkring gælden og giver manøvrefrihed. I andet kvartal var pengestrømmene således positive med omkring 1,5 milliarder kroner, hvilket var en langt større forbedring af denne vigtige post end ventet i markedet.

Det var hovedårsagen til, at Vestas-aktien steg pænt efter regnskabet, præcis som det skete, da regnskabet for første kvartal bød på en lignende positiv overraskelse.

Kynikerne vil hævde, at fyringen af Ditlev Engel også var medvirkende til kursstigningen. Aktiemarkedet kan godt lide handlekraftige bestyrelsesformænd som Bert Nordberg. Men med det fokus, som driftsdirektør Jean-Marc Lechêne har fået sat på produktionsstyringen det seneste år, var Ditlev Engels rolle allerede blevet mindre væsentlig i aktiemarkedets øjne.

Lang vej igen

Valget af Anders Runevad som den nye topchef understreger dog, at produktionen og driften skal endnu mere i fokus, mens de store visioner for fremtiden kommer i anden række for det nye Vestas. Bert Nordberg ville kun have en ny topchef med en teknisk baggrund, som har stor indsigt i, hvor afgørende produktions- og projekt­styring er, når man producerer vindmøller til mange millioner kroner stykket.

Der er da også lang vej igen, før Vestas leverer noget, der bare minder om en acceptabel indtjening. Omsætningen faldt 26 procent til 8,8 milliarder kroner (1.185 mio. euro), og bundlinjen blinker fortsat rødt. Kvartalsminusset blev på ca. 460 millioner kroner (minus 62 mio. euro), mens underskuddet for de første seks måneder af året lyder på mere end 1,5 milliarder kroner (minus 213 mio. euro).

For hele året fastholder Vestas sin forventning om en omsætning på mindst 41 milliarder kroner og en overskudsgrad målt på driften på mindst én procent. Med så lavt et driftsoverskud kommer bundlinjen for hele året til at vise et stort underskud – men hvor stort det kan blive, sætter Vestas ikke tal på.