Vestas skal bygge stor vindfarm i Afrika

Finansieringen af en stor vindmøllepark og infrastruktur til 4,5 mia. kr. i Kenya er nu faldet på plads. Vestas kan se frem til kæmpeordre.

Vestas vindpark skal bygges nær ved Lake Turkana i den nordlige del af Kenya, hvor vindforholdene er ideelle med en stærk og meget forudsigelig vind,der giver en høj effektivitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIEGFRIED MODOLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har i rigtig lang tid været varmet op til en stor Vestas-ordre fra Kenya. Men nu er den god nok. I dag blive de endelig aftaler om finansieringen af Afrikas største vindpark Lake Turkana Wind Power, der skal opføres i Kenya, underskrevet.

Danske IFU og EKF bidrager til den samlede finansiering på godt 4,5 mia. kr., mens den danske vindmøllegigant Vestas skal levere 365 vindmøller til vindparken, der skal stå færdig i 2017.

"Lake Turkana er et meget vigtigt projekt, fordi det på en klimavenlig måde vil hjælpe Kenya med at øge produktionen af el, der er helt afgørende for landets videre udvikling, og samtidig har projektet en positiv betydning for dansk erhvervsliv," siger Tommy Thomsen, CEO i IFU.

Også hos Vestas er der jubel. For Lake Turkana Wind Power bliver på op til 365 vindmøller af typen V52-850 kilowatts kapacitet.

IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande - har seks år arbejdet intenst på finansieringen af vindkraftprojektet i Kenya. Selv skyder IFU godt 100 mio. kr. ind i aktiekapital. Med kapital fra blandt andet andre europæiske udviklingsfonde har fonden medvirket til at få den samlede finansiering på godt 4,5 mia. kr. på plads.

Også EKF engagerer sig. EKF er klar til at stille garantier for knap en milliard kroner i alt til to af långiverne bag projektet, Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og African Development Bank (AfDB).

"For at gennemføre så store projekter som Lake Turkana Wind Power kræver det, at en bred gruppe af investorer og finansielle samarbejdspartnere bidrager med hver deres særlige ekspertise. Det er i højeste grad lykkedes i dette tilfælde. Dermed sikrer vi dansk eksport. Lake Turkana Wind Power er et komplekst projekt i et udfordrende land, men der står en stærk gruppe af danske og internationale samarbejdspartnere bag, siger Anette Eberhard, direktør for EKF.

Vindparken skal bygges nær ved Lake Turkana i den nordlige del af Kenya, hvor vindforholdene er ideelle med en stærk og meget forudsigelig vind,der giver en høj effektivitet. Der skal etableres en mere end 400 km lang el-transmissionslinje samt 300 km veje.
 


 

.