Vestas ser flere penge i kassen

Vestas har fortsat røde tal på bundlinjen, men selskabet kan igen løfte den afgørende prognose for pengestrømmene.

Der er både godt og dårligt nyt i Vestas' regnskab for tredje kvartal. Men på det vigtigste punkt - selskabets evne til at få penge i kassen - er der markant fremgang for tredje kvartal i træk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Der er både godt og dårligt nyt i Vestas' regnskab for tredje kvartal. Men på det vigtigste punkt - selskabets evne til at få penge i kassen - er der markant fremgang for tredje kvartal i træk.

Netop den post - kaldet cash flowet eller pengestrømmene - har været det, som aktiemarkedet har fokuseret klart mest på de foregående kvartaler. Og nu forventer Vestas et positivt cash flow i år i niveauet 500-700 millioner euro, altså så meget som 5,2 milliarder kroner, mod en tidligere forventning om blot 200 millioner euro i år på den vigtige post.Også forventningerne til overskudsgraden - EBIT-marginen før særlige poster - får et nøk opad til minimum to procent mod tidligere minimum én procent. Det kan dog ikke forhindre, at Vestas på bundlinjen efter skat fortsat bløder, ligesom der er andre skuffelser i regnskabet.

I tredje kvartal var såvel omsætningen som resultatet efter skat og ordreindgangen lavere end forventningerne i markedet, når man sammenligner med de estimater, som SME Direkt har indsamlet for Ritzau Finans.

Bundlinjen var negativ med 87 millioner euro - svarende til ca. 650 millioner kroner, mod en forventning i markedet om et nulresultat.


Og når underskuddet i årets første seks måneder lægges oveni, så lyder det samlede underskud efter ni måneder på voldsomme 300 millioner euro eller mere end 2,2 milliarder kroner i minus.Men da cash flowet er det afgørende parameter i forhold til selskabet evne til at servicere sin gæld og opnå tillid på finansmarkederne, har det de foregående kvartaler været det altafgørende fokuspunkt for markedet.

Og trods underskuddet belønnes Vestas fra aktiemarkedets åbning med en kursstigning på otte procent.Ses der på omsætningen, så landede den på 1.442 millioner euro (10,7 milliarder kroner) i tredje kvartal mod en forventning i markedet om så meget som 1.537 millioner euro.Ordreindgangen blev næsten firdoblet i kvartalet til 1.547 megawatt, men fra et historisk lavt niveau i samme kvartal sidste år, hvor Vestas var i store problemer. I markedet var der faktisk ventet en endnu større fremgang i ordreindgangen på 1.650 megawatt.