Vestas satte gedigen slutspurt ind på årets sidste dage

Der er god grund til at skåle farvel til den gamle år i vindmøllekoncernen Vestas.

Onsdag var der god grund til at skåle farvel til den gamle år i vindmøllekoncernen Vestas. På årets sidste dage blev endnu et par sider i ordrebogen fyldt ud - denne gang med bestillinger fra Grækenland og Chile samt to store ordre inkluderende rammeaftaler fra USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

På årets sidste dage blev endnu et par sider i ordrebogen fyldt ud - denne gang med bestillinger fra Grækenland og Chile samt to store ordre inkluderende rammeaftaler fra USA.

I Chile drejer det sig om en ordre på 44 møller af typen V110-2,0 MW med en samlet kapacitet på 88 megawatt. Foruden levering og installation skal Vestas stå for at sætte møllerne i drift.

Den græske ordre er næsten ligeså stor, da der her skal opføres møller med en kapacitet på 73,2 megawatt. De skal placeres på den ubeboede ø Agios Georgios ved Attica-kysten, fremgår det af en meddelelse fra Vestas.

Det er Vestas' mangeårige partner Terna Energy of Greece, der i forvejen har installeret mere end 350 megawatt vindmølleenergi i landet, der skal stå for opførelsen, og ordren inkluderer også en femårig serviceaftale i klassen AOM 4000.

Nok endnu mere vigtigt for Vestas kunne selskabet tirsdag oplyse om nye ordrer til det store amerikanske marked. Mere præcist to bestillinger på sammenlagt 210 megawatt, men begge ordrer inkluderer samtidig nye rammeaftaler med en ny kapacitet på op til 1600 megawatt.

Tirsdagens ordrer fra USA kommer fra selskaberne Sunedison og EDF Renewable Energy. Sunedison har bestilt vindmøllekomponenter svarende til 60 megawatt og samtidig indgået en rammeaftale med Vestas. I aftalen er der også en serviceaftale på ti år i den dyreste klasse, AOM 5000.

- Ordren er del af en rammeaftale med potentiale på op til 600 MW. Vindmøllerne i den nye rammeaftale vil komme til at indgå i forskellige projekter, der i øjeblikket er under udvikling, oplyser Vestas i en meddelelse.

Bestillingen fra EDF Renewable Energy omfatter 75 vindmøller med en samlet kapacitet på 150 megawatt. Ordren afslutter en rammeaftale med EDF fra 2013, der samlet set har kastet ordrer på knap 1100 megawatt til Vestas af sig, og samtidig har EDF og Vestas indgået en ny rammeaftale på samlet 1000 megawatt. I ordren fra EDF på 150 MW er der også inkluderet en treårig serviceaftale i klassen AOM 5000.

Med slutspurten har Vestas i år i alt modtaget ordrer på vindmøller med en samlet kapacitet på 5864,2 megawatt - og derudover en ordre på 258 megawatt til joint venture-samarbejdet med Mitsubishi, MHI Vestas Offshore, om offshore-vindmøller. Inkluderet alt har selskabet dermed modtaget ordrer på 6122,2 megawatt.

I 2013 fik Vestas bestillinger svarende til 5964 megawatt. Det har selskabet allerede nået, hvis man inkluderer ordren til MHI Vestas Offshore, og dertil kommer en stribe uannoncerede ordrer, som først bliver offentliggjort i forbindelse med årsregnskabet for 2014.