Vestas sætter trumf på ordreslutspurt og opjusterer forventningerne

December 2017 har budt på den ene ordre efter den anden til vindmølleproducenten Vestas, der nu opjusterer sine forventninger til selskabets cash flow fra minimum én mia. euro til nu 1,5-1,6 mia. euro.

Gennem decembers sidste dage åbnede fondsbørsen flere gange til meddelelserne om, at Vestas havde scoret flere vindmølleordrer.  (Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Gennem decembers sidste dage åbnede fondsbørsen flere gange til meddelelserne om, at Vestas havde scoret flere vindmølleordrer. Slutspurten i årets sidste måned var så god, at december blev rekordmåned for Vestas, og nu kroner vindmølleproducenten resultatet ved at opjustere sine forventninger til de frie pengestrømme - også kaldet cash flow.

Vestas regner nu med at ramme et niveau mellem 1,5 og 1,6 mia. euro mod den tidligere udmeldte forventning på minimum én mia. euro.

Vestas har gennem de seneste år gjort det til sit speciale at udstikke minimumsforventninger til marked og så opjustere flere gange løbende gennem året. Senest opjusterede Vestas forventningerne til stort set alle parametere i forbindelse med sit regnskab for tredje kvartal, som virksomheden aflagde i starten af november.

Når Vestas nu igen kan opjustere, så skyldes det som sagt den meget stærke ordreindgang i de sidste uger af 2016. Ordrerne kom hovedsageligt fra USA, og det skyldes, at flere amerikanske investorer var nødt til at begynde at investere i vindmøller, hvis de skulle have glæde af den såkaldte PTC-skatterabat. For at få maksimalt udbytte skulle udviklerne have brugt fem pct. af udgifterne til vindmølleparkerne inden 31. december, hvilket også betyder, at der ligger mange flere orderer i USA og venter på Vestas, såfremt udviklerne vælger at fortsætte med den samme mølle leverandør.

En tommelfingerregel blandt Vestas' analytikere siger, at mølleordrerne fra USA, som kom lige inden nytår formentlig kun udgør en tiendedel af den endelige bestilling.

Vestas offentliggør årsrapport for 2016 den 8. februar, og her vil det blive offentliggjort, om Vestas har passeret den magiske ordregrænse på 10.000 MW - eller hvad der svarer til lige knap 3.000 af Vestas' allerstørste turbiner. Det står dog allerede klart, at 2016 bliver et rekordår for Vestas målt på ordreindgang.