Vestas-rival starter storsatsning: Vil bygge verdens største havmølle

GE Renewable Energy, der er en stor konkurrent til Vestas og Siemens Gamesa, understreger sin satsning på havvindmøllemarkedet med annonceringen af planer om udvikling af verdens største vindmølle på 12 megawatt (MW).

GE Renewable Energy, der er en stor konkurrent til Vestas og Siemens Gamesa, understreger sin satsning på havvindmøllemarkedet med annonceringen af planer om udvikling af verdens største vindmølle på 12 megawatt (MW). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Selskabet vil over de næste tre til fem år investere mere end 600 mio. dollar, 2,4 mia. kr., i udvikling og udrulning af møllen, der går under navnet Haliade-X.

»Vi ønsker lederskab inden for de teknologier, der driver den globale energitransition. Offshore-vind er en af disse teknologier, og vi vil bringe alle ressourcer hos GE i spil for at gøre Haliade-X-programmet succesfuldt for vores kunder,« siger den administrerende direktør for hele GE, John Flannery, i en meddelelse.

Et af de selskaber, der bistår i udviklingen, er det nu GE-ejede LM Wind Power, som selskabet købte i 2016, men oprindeligt var danskejet med udgangspunkt i Lunderskov. LM har nemlig designet den 107 meter lange vinge, der skal sættes på den gigantiske mølle.

»Den vedvarende energiindustri var mere end 20 år om at installere de første 17 gigawatt offshorevind. I dag estimerer industrien, at der vil bliver installeret mere end 90 gigawatt over de næste 12 år.«

»Haliade-X viser GE's engagement i offshore-vind-segmentet og vil sætte en ny benchmark for prisen på elektricitet - og derigennem drive mere offshorevækst,« siger Jérôme Pécresse, som er administrerende direktør for GE Renewable Energy, endvidere.

GE venter at levere sin første nacelle til demonstration i 2019 og levere sine første enheder i 2021. Ifølge selskabet vil møllen producere 45 pct. mere energi, end nogen af de offshoremøller, der i dag er på markedet - baseret på vindforhold på en almindelig placering i den tyske del af Nordsøen.

I dag er den største havmølle på markedet Vestas' 9,5 MW-vindmølle.