Vestas: Ordresluserne til det australske møllemarked er genåbnet

Det australske vindmøllemarked står foran en comeback efter nogle hårde år med næsten ingen nye mølleopsætninger. Det er godt nyt for en spiller som danske Vestas, som historisk har stået stærkt på det marked.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag morgen kunne den tyske vindmølleproducent Senvion informere om en australsk ordre - en lille en af slagsen på 28,7 megawatt - men ikke desto endnu en ordre, der tegner billedet af et marked, der viser spirende livstegn og står foran en pæn genrejsning.

Så sent som i sidste uge annoncerede Vestas en langt større australsk ordre på 270 megawatt, efter at den danske leverandør i november ligeledes havde offentliggjort ordrer på henholdsvis 30 og 180 megawatt.

På en måned har Vestas dermed modtaget australske ordrer på 480 megawatt, hvilket kan sættes i forhold til, at selskabet i hele 2016 kun har opsat 20 megawatt i Australien, og i 2014 og 2015 kun opsatte henholdsvis 24 og 83 megawatt.

I 2012 var Australien modsat det sjettestørste marked med opsætning af 420 megawatt, før usikkerhed om det fremtidige rammebetingelser satte en stopper for udviklingen og i 2013 betød, at Vestas kun leverede 168 megawatt, før markedet tørrede yderligere ud i de efterfølgende år.

Siden er der imidlertid igen kommet mere klarhed om rammebetingelserne. Støtteordningerne er udvandet, men giver ikke desto mindre noget sikkerhed for projektudviklerne, som derfor igen tør investere.

Det blev også understreget i forbindelse med den ordre, som Vestas offentliggjorde i sidste uge på 270 megawatt til projektet Sapphira Wind Farm.

- For at leve op til den australske regerings mål for vedvarende energi, Renewable Energy Target, skal der opsættes et betydeligt omfang vedvarende energikapacitet de nærmeste år, sagde Benjamin Hanan, administrerende direktør hos Partners Group, som er en af investorerne i Sapphira-vindpark, i forbindelse med annonceringen.

Vestas har historisk leveret 918 møller med en samlet kapacitet på 1975 megawatt til det australske marked. Dermed står der Vestas på næsten halvdelen af den møllekapacitet på cirka 4,2 gigawatt, der ifølge Global Wind Energy Council (GWEC) er blevet opsat i Australien.

Af andre hovedleverandører til det australske marked nævner GWEC i sin årsrapport Senvion, GE, Siemens, Acciona (der nu er en del af Nordex) og Goldwind.

/ritzau/FINANS