Vestas opjusterer igen igen

Vestas gentager kunsten og opjusterer sine forventninger til 2016 på alle parametre.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er mere reglen end undtagelsen, at Vestas opjusterer sine forventninger, når der kommer et kvartalsregnskab, og i dag var ingen undtagelse. Vindmølleproducenten med topchef Anders Runevad i spidsen hæver sine forventninger til omsætning, driftsindtjening og pengestrømmene for 2016.

»Jeg er meget tilfreds med Vestas’ solide performance i tredje kvartal. Omsætning og indtjening steg markant, ligesom det var tilfældet med overleveringer på tværs af alle regioner. Ordreindgangen steg med 17 pct., mens den samlede ordrebeholdning for vindmøller og service faldt i kvartalet primært drevet af højt aktivitetsniveau på overleveringer af vindmøller. Med en klarere udsigt for resten af året opjusterer vi også forventningerne for helåret,« udtaler Anders Runevad i forbindelse med regnskabet.

Grunden til opjusteringerne er, at Vestas har fået bedre sigtbarhed for de sidste tre måneder af 2016, og at man derfor føler sig tryg ved at melde opjusteringen ud. Mere konkret hæver Vestas sine forventninger til omsætningen fra 9,5 mia. euro til 10-10,5 mia. Driftindtjeningen før særlige poster stiger fra minimum 12,5
pct. til 13-14 pct., og de frie pengestrømme rampes op fra 800 mio. euro til en rund milliard euro. Samtidigt justeres forventninger til investeringer et nøk op også.

Over en bred kam slår Vestas også analytikernes forventninger. Omsætningen i tredje kvartal blev 2,9 mia. euro mod 2,4 mia. euro i analytikernes forventninger, og nogenlunde sådan går det hele vejen ned gennem regnskabet indtil bundlinjen, hvor Vestas har leveret 309 mio. euro mod en forvetning på 220 mio. kr.

Opjusteringer er efterhånden blevet en »Anders Runevad«-special at opjustere hen over året. I 2015 satte topchefen efter mange analytikers mening sine forventninger for lavt, og på den måde var opjusteringerne lette at opnå. Det var ikke tilfældet i 2016, hvor vurderingen af Vestas' forventninger ved årets indgang var mere på linjen med selskabet - derfor er det ekstra imponerende, at Vestas nu for andet kvartal i træk kan levere en opjustering af sine forventninger.

Geografisk er det særligt USA, der trækker op. Her er Vestas' overleveringer steget med omkring 50 pct. i forhold til tredje kvartal 2015, og det er formentlig et billede på, at mange udviklere gerne vil udnytte PTC-skatterabetten i USA.