Vestas opgraderer sine største møller og krydser ny milepæl

Efter syv år tager Vestas nu et skridt op og lancerer en ny 4-MW klasse af landvindmøller, der både skal kunne klare sig både, hvor det ikke blæser så meget, og i tyfoner.

Vestas har netop opgraderet sin 3MW-platform til 4MW og krydser dermed endnu en grænse i jagten på de største og mest konkurrencedygtige turbiner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste tyve år er det kun gået én vej for vindmøllernes størrelse: Opad. I et kapløb om at kunne levere det mest konkurrence dygtige produkt har vindmøllerproducenterne konstant øget størrelsen på deres møller, og nu tager Vestas er stort skridt fremad.

Det danske vindmølleselskab har netop annonceret, at man opgraderer sin 3-megawatt (MW) platform til en 4MW-platform. For at sætte det i relief kan en 3MW møller på et døgn generere 14 danske husstandes årlige forbrug af elektricitet, en 4MW møller kan forsyne 19 husstande.

Vestas lancerede sin 3MW-platform tilbage i 2010 og har løbende opgraderet til større turbiner. Med den fjerde opdatering på de syv år krydser man nu ind i 4MW-klassen. Konkret er der tale om tre nye møller, som skal supplerer selskabets række af møller på 3,45MW.

Vestas vil ligesom tidligere køre med en lang række variationer af sin mølle, så de både kan bruges på steder med høje og med lave vindhastigheder. Således varierer vingespandet på 4MW-platformen fra 117 meter til 150 meter. Vingerne med den største diameter skal bruges på steder med lave vindhastigheder, mens de mindre møller – kaldet ”Tyfon-møller” i Vestas – skal bruges på steder, hvor der kan komme vindstød på op til 57 meter i sekundet. Den danske rekord er 38 meter i sekunder til sammenligning.

I størrelse er Vestas’ landvindmøller nu oppe at snuse til de mægtige havvindmøller, som Vestas også selv producerer i sit joint-venture med Mitsubishi Heavy Industries, MHI Vestas. Den største fra MHI Vestas har en rotordiameter på 164 meter og kan levere 8-9,5MW.  Land- og havvindmøller kan dog ikke sammenlignes direkte, og på landvindsområderne, hvor den nye V150 møller fra Vestas skal sættes op, ville en havvindmølle sandsynligvis aldrig kunne generere de 8MW, som er turbinens maksimum.

Fra jorden til spidsen af vingen kan de nye Vestas-møller måle op til 241 meter. Det er otte gange så højt som rundetårn i København.

En af de største kritikpunkter mod de store vindmøller er - udover deres størrelse og indvirkning på landskabet - deres lydniveau. Store turbiner larmer generelt mere end de mindre, men Vestas har faktisk formået at sænke støjniveauet fra sine møller, selvom man går op i størrelse. Man vil dog næppe kunne høre den store forskel, for lydniveauet går fra 105,5 db(A) til 103,9.

Ifølge Bloomberg New Energy Finance skal der frem mod 2040 investeres 7.800 mia. dollar i vedvarende energi. Vind vil formentlig stå for en større del af disse investeringer, men med de hurtige prisfald inden for solenergi, er vindmølleproducenterne nødt til at sænke deres priser også. Vestas nylanceringer skal også ses i dette lys for med de tre nye vindmøller, når selskabet op på otte forskellige møller, så der er noget til en hver vindhastighed, og så prisen for elektricitet kan bringes ned.