Vestas om Trumps ståltold: »Vi er ikke immune«

Vestas kan med sine omfattende produktionsfaciliteter i USA blive ramt af stigende priser på stål, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, torsdag aften besluttede at indføre en told på importeret stål på 25 pct.

Vestas om Trumps ståltold: »Vi er ikke immune« Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Endnu er det dog for tidligt at komme med et konkret bud på påvirkningen, siger pressechef Anders Riis fra Vestas til Ritzau Finans.

»Det vil tage tid at få klarhed omkring, hvilken indflydelse tolden på stål vil have, men med vores store produktions- og forsyningskæde i USA er vi sikre på, at vi fortsat vil være yderst konkurrencedygtige i USA og kunne møde efterspørgslen.«

»Taget mængden af stål i en vindmølle in mente, er det dog også naturligt, at vi ikke er immune over for eventuelle prisstigninger på stål, som den foreslåede told kan forårsage,« siger Anders Riis til Ritzau Finans.

Vestas har fire store fabrikker i Colorado i USA og råder her blandt andet over verdens største tårnproducent, hvor stål udgør størstedelen af råvareomkostningerne.

Den amerikanske investeringsbank JPMorgan vurderer, at vindmølleproducenternes indtjeningsmarginer vil blive ramt af højere stål- og aluminiumspriser, da 10-14 pct. af udgifterne til en vindmølle går til de råvarer.

Effekten vil dog vil afhænge af, om en del af prisstigningen bliver sendt videre til kunderne.

Banken estimerer ifølge Bloomberg News, at en 10 pct. stigning i metalpriserne vil sænke Vestas' bruttomargin i USA med 1,0-1,4 pct.point, hvilket vil ramme selskabets samlede bruttomargin med 0,40 pct.point. I 2017 var Vestas' bruttomargin på 19,7 pct.

Banken påpeger dog, at Vestas har forsikret sig mod prisudsving, og at højere priser vil blive en større udfordring i 2019.

Den nye toldsats på importeret stål træder i kræft per 23. marts.