Vestas: Nye møller kan sikre fortsat lederskab på markedet

Arkivfoto. Nye møller kan sikre fortsat lederskab på markede (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nye 4 megawatt-møller, som Vestas lancerede i sidste uge, burde gøre selskabet i stand til at reducere prisen på vindenergi hurtigere end markedet.

Det vurderer aktieanalytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank, som anbefaler at udnytte kursfald til at købe op af Vestas-aktien.

»Konkurrencen i markedet er fortsat hård, og der er et pres fra kunderne for at reducere prisen på vindenergi. Dette er Vestas dog i stand til at håndtere ved hjælp af af sine stordriftsfordele, lanceringen af nye mere effektive vindmøller og fortsatte omkostningsbesparelser, der giver Vestas mulighed for at reducere prisen på vindenergi hurtigere end markedet og dermed underbyde konkurrenterne,« skriver Janne Vincent Kjær i et notat.

Overgangen til auktioner på landbaserede vindmølleprojekter i Europa ventes at føre til et øget prispres, hvilket den seneste auktion i Tyskland også indikerede.

Her blev gennemsnitsprisen på de vindende budt ned i 57,1 euro per megawatt-time - et fald fra et omkostningsniveau omkring 67 euro per megawatt-time alt afhængig af kvaliteten af det enkelte vindmøllesite - baseret på vindmøller i drift i 2016/2017.

»Takket være en årlig forhøjelse i produktionen af vindenergi med op til 20 pct. vurderer vi dog, at Vestas er i en god position til at håndtere det nye auktionsbaserede system i Tyskland. Vi er derfor ikke bekymret for, om Vestas' marginer skulle stå for skud på grund af prispres, og vi anbefaler at udnytte et fald i kursen til at købe op i aktien,« skriver analytikeren.

Vestas-aktien nåede i maj årets højeste punkt på 621 kr., men er siden faldet til niveauet 578 kr.