Vestas krydsede 1000 MW med to sene ordrer fredag

Med to store amerikanske ordrer sent fredag lukkede Vestas en travl ordredag med stil. De skubbede nemlig Vestas op over 1000 megawatt (MW) i bestillinger for den ene dag og 4000 MW for hele året indtil videre.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Fredag aften var der først tale om 302 MW til Wind XI-projektet i delstaten Iowa i midtvesten. Det er et storprojekt, som milliardær Warren Buffett står bag, og som også tidligere har kastet Vestas-ordrer på i alt 366 MW af sig. Totalt har projektet dog et potentiale på helt op til 2000 MW.

Og blot et minut før udløbet af fredagen og dermed andet kvartal på den amerikanske vestkyst - altså lørdag morgen dansk tid - fik Vestas en bestilling på 200 MW. Her er der dog ikke sat navn på kunden eller projektet.

Dog oplyser Vestas, at der følger en servicekontrakt i klassen AOM4000 med, Vestas' næstdyreste, samt at møllerne skal leveres i løbet af 2018. For Wind XI-ordren er der tilknyttet en femårig serviceaftale i øverste prisklasse, AOM5000.

I alt offentliggjorde Vestas ordrer for 1143 MW fredag, hvor der også kom aftaler i hus i Sverige, Irland, Australien og Argentina. Samlet er ordreindgangen for første halvår nu oppe på 4005 MW - og hertil skal lægges de uannoncerede ordrer fra andet kvartal, som der først kommer tal på i halvårsregnskabet til august.

I 2016 fik Vestas ordrer på vindmøller med en samlet kapacitet på 10.494 MW - hvoraf der var kommet 3527 MW i hus, da juni blev til juli.