Vestas klar til at slå tilbage på havet

Mitsubishi og Vestas åbner tirsdag officielt partnerskabet MIH Vestas Offshore Wind, der skal erobre andele på havvindmøllemarkedet og bringe Vestas tilbage i toppen af industrien.

Ved den officielle indvielse af samarbejdet mellem Vestas og Mitsubishi deltog fra venstre joint venture direktør Jens Tommerup, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, Vestas' koncernchef Anders Runevad og Masafuni Wani fra Mitsubishi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med rød løber, smørrebrød og sushi samt taler og rundvisning åbnede Vestas torsdag op for partnerskabet med den japanske industrigigant Mitsubishi i hovedkvarteret i Aarhus.

Sammen med de formelle lykønskninger serverede CEO for MHI Vestas Jens Tommerup også en klar besked til konkurrenterne på markedet for havvindmøller.

»Vi kommenterer ikke på konkurrenter, men vi har helt sikkert den erfaring, der skal til for at gro i det her marked. Virksomheden er i stand til at ændre og gøre en forskel i offshore-industrien,« siger han og understreger, at netop samarbejdet med Mitsubishi, der i første omgang har skudt 100 millioner euro svarende til 750 millioner danske kroner i det stort anlagte joint venture med Vestas, er med til at give de fornødne muskler til at udvikle forretningen.

På et senere tidspunkt kan yderligere 200 millioner euro eller 1,5 milliarder kroner ifølge aftalen mellem selskaberne flyde fra den japanske virksomhed og ind i MIH Vestas, hvis bestemte målsætninger opfyldes.

Selv om MIH Vestas kun har været i gang i en måned, har der Ifølge Jens Tommerup allerede været kontakt til store spillere i branchen og eventuelle nye kunder.

»Der ingen tvivl om, at vi er blevet rigtig godt modtaget. Vi kommet ind og snakker altså også om nogen af de store kontrakter allerede,« siger han - dog uden at ville gå i yderligere detaljer med, hvem kunderne kan være.

Vestas har i længere tid sakket bagud i forhold til Siemens, der har møller svarene til 3,9 GW på havet mod den danske møllevirksomheds knap 1,6 GW. Derfor bliver det nye dansk-japanske makkerskab helt afgørende for, om Vestas kan slå tilbage på havet.

Nøglen til at få fat i markedet skal komme med udviklingen af den gigantiske V164 8 MW mølle, der allerede nu er godt på vej gennem testfasen. Samtidig er ordrebogen, serviceaftaler og kontrakter samt 300 medarbejdere fra divisionen for havvindmøller i Vestas røget med over i det dansk-japanske Joint-Venture, hvilket fortsat skal være en del af kernen i forretningen og udviklingen af det nye selskab.

Derfor er det også blevet et vigtigt projekt topledelsen i Vestas, hvor topchef i Vestas og næstformand i MIH Vestas Anders Runevad ved åbningen gjorde det klart, at han forventede, at det nye partnerskab tager det bedste fra Vestas og Mitsubishi til at skabe en virksomhed med »gode kunderelationer, et stærkt brand og naturligvis finansiel succes«.

Joint venture selskabet består ligeligt af Mitsubishi Heavy Industries (MHI) og Vestas Wind Systems.