Vestas' kæmpemølle sætter verdensrekord i strøm

Vingerne svinger hurtigt på MHI Vestas' nye otte megawatt mølle, og tidligere på måneden lykkedes det selskabet at slå verdensrekorden i vindmøllestrøm.

MHI-Vestas' kæmpemølle, V168, slog tidligere på måneden verdensrekord i produceret el på én dag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der findes 24 timers billøb. Der findes timerekorder i cykelsporten. Men mindre kendt for den brede offentlig, findes der også væddeløb i vindmøllebranchen.

En af måderne, som virksomhederne sammenligner møller på, er ved at se, hvor meget strøm, de kan producere på 24 timer. Og her har Vestas ifølge selskabet selv netop sat verdensrekord.

Hele 192 megawatttimer - eller nok til at give strøm til hele Thisted - lykkedes det vindmøllen at producere mellem 6-7 oktober i år.

Testen fandt sted på det nationale vindmølletestcenter i Østerild i Thy.

"Denne el-rekord sætter yderligere en streg under både møllens kvalitet og teknologi såvel som evnerne blandt det hold, der har arbejdet hårdt for at sikre, at møllen yder efter vores testskemaer," siger administrerende direktør i MHI Vestas, Jens Tommerup.

Møllen er udviklet i samarbejde med den japanske erhvervsgigant Mitsubishi gennem partnerskabet MHI Vestas.

8MW møllen er bygget med offshore-branchen for øje. Her har konkurrenten Siemens regeret i mange år, og den dansk-tyske virksomhed har allerede annonceret, at man arbejder på en 10MW mølle. Den ligger dog nogle år ude i fremtiden, og forventningen er, at Vestas' flagskib får mange år på bølgerne som en af de allerstørste.