Vestas i strid modvind blandt investorerne

Investorerne på Københavns Fondsbørs straffer ledelsen i Vestas for at skabe usikkerhed om selskabets indtjening. Siden Vestas regnskab i onsdags er børsværdien faldet med ca. 5 mia. kr.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas er ramt af en strid modvind i aktiemarkedet. De seneste dages reaktioner viser, at investorerne er nervøse og usikre på, hvad Vestas gør, kan og lover om blandt andet den fremtidige indtjening.

Siden verdens største producent af vindmøller midt på ugen kom med regnskab, har Vestas-aktien tabt pusten. Vestas har tabt små fem milliarder kr. i børsværdi. Alene i går styrtdykkede kursen med seks procent. Uroen startede overraskende under telekonferencen onsdag formiddag, hvor den ellers så flittigt roste topchef Anders Runevad sekunderet af meget anerkendte finansdirektør Marika Fredriksson måtte stå for skud. En byge af opklarende og opklarende spørgsmål til regnskabet regnede ned over de to fra aktienalytikerne. "Vestas ledelse fik ikke fuldt ud kommunikeret, hvorfor selskabet tjente så mange penge i andet kvartal af i år, og hvor god indtjeningen på nogle af vindmølle-projekter egentlig var. Der blev desuden fokuseret på, at Vestas fremover sælger vindmøller til priser, der er meget lavere end i foråret.Selv om der kan være gode forklaringer på det, skabes der nervøsitet blandt investorerne. Vestas er stadig en aktie, hvor der i markedet er usikkerhed om, hvad selskabet kommer til at tjene i fremtiden. Men jeg synes, reaktionen er overdrevet," siger Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand.

Adm. direktør Anders Runevad og finansdirektør Marika Fredriksson "afviste at svare på spørgsmål hele 14 gange" skrev Barclay-analytikeren David Vos  i en note til investorerne efter konferencen om Vestas-ledelsens håndtering af spørgsmålene fra analytikerne.
 
Vestas var tavs. Det er selskabets politik ikke at kommentere analytikerrapporter, sagde en talsmand fra Vestas til Bloomberg.Op til kvartalsregnskabet har Vestas haft solid medvind. Aktien er steget med 13 over et par uger steget med 13 procent. Det et hop i markedsværdi på over syv milliarder kr..

"Da Vestas kommer med et regnskab, der ser rigtigt godt ud på overfladen, og ledelsen  i sin kommunikation .på telekonferencen skaber usikkerhed om Vestas, kommer markedets reaktion. I sammenligning med Novo er Vestas stadig en aktie, hvor der er lidt usikkerhed om, hvad de kommer til at tjene i fremtiden, Derfor kan aktien stige kraftigt op til et regnskab for så at falde kraftigt efter regnskabet," siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand. 

Ifølge aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank er nogle analytikere bl.a. stærkt bekymrede over, at Vestas har solgt et offshore projekt videre til selskabets joint venture japanske Mitsubishi, inden møllerne er opført. Vestas er i gang med at producere havmøllerne, som joint venturet har købt for at sælge til kunden.

"Blandt investorerne er der nervøsitet over, at Vestas indtægtsfører ordren for tidligt, altså før de er opført. Men der er ikke grund til at være nervøs," siger han.Jakob Pedersen siger, at Vestas har leveret et fantastisk resultat i andet kvartal i forhold til, hvad analytikerne havde forventet.

Vestas er kommet gennem første halvår af 2014 med fornyet styrke. Selskabet har opjusteret sine forventninger til dette års resultat og igen leveret et kvartal med en stærk indtjening, som slog analytikernes forventninger. Men trods det faldt aktien i kurs. Alene i går var der tale om et fald på seks procent til 254,50.  

I USA er der gode muligheder for stærk vækst og indtjening, sagde adm. direktør Anders Runevad til Berlingske oven på regnskabet. Vestas salgsteam har travlt med at sikre firmaet nye ordrer. Det sker i skarp konkurrence med de magtfulde rivaler som tyske Siemens og amerikanske GE. 

Men det er ikke nok til at stoppe den turbulente nedturen for Vestas-aktien. Ved middagstid var dagens kursfald på knapt én procent. .