Vestas i nyt stort træk: Køber sig ind i DONG-guldfugles kæmpesucces

Verdens største vindmølleproducent, Vestas, køber 25 procent af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) for op mod 3,7 milliarder kroner.

Administrerende direktør i Vestas Henrik Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske vindmøllegigant Vestas går endnu en gang i offensiven og køber 25 procent af den grønne infrastrukturinvestor Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Det skriver Vestas i en meddelelse til fondsbørsen.

Andelen erhverves til en pris på 500 millioner euro (3,7 milliarder kroner). De 180 millioner euro lægges på bordet med det samme, mens resten består af en såkaldt earnout-aftale. Sløret løftes ikke for, hvad denne afhænger af.

Af meddelelsen til fondsbørsen fremgår det, at investeringen skal hjælpe Vestas med at skabe værdi på tværs af en større del af værdikæden inden for vedvarende energi.

Vestas-topchef Henrik Andersen siger i pressemeddelelsen, at den globale transition mod et fossilfrit energisystem kræver en øget udbygning af grøn energi og mere understøttende infrastruktur.

»Som en leder i bæredygtige energiløsninger er Vestas fast besluttet på at spille en rolle i at drive transformationen. Men for at gøre det må vi øge vores involvering på tværs af værdikæden for bæredygtige løsninger,« udtaler Henrik Andersen.

Vestas har tidligere talt om at ville bevæge sig andre steder hen i værdikæden for grøn energi end blot at være verdens største producent af vindmøller. Det skyldes blandt andet, at udviklerne af grønne projekter som Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners i løbet af de sidste år har lavet flotte afkast og tjent en forholdsmæssig stor del af pengene i sektoren, mens vindmølleproducenterne har haft svært ved at følge med.

Med investeringen i CIP får Vestas adgang til de langsigtede afkast genereret af vedvarende energiprojekter, som CIP investerer i.

Managing partner i CIP Jakob Baruël Poulsen udtaler, at han glæder sig til at få Vestas ind i bestyrelsen.

»CIP og Vestas har en fælles vision på markedet for vedvarende energi, der giver et fælles udgangspunkt for CIPs strategiske retning, som vil fortsætte med at skabe innovative og attraktive investeringsprodukter til investorer med et signifikant bidrag til den globale klimaagenda,« siger Jakob Baruël Poulsen i pressemeddelelsen.

Vestas skriver, at investeringen markerer en vigtig milepæl i selskabets øgede fokus på udvikling af grønne projekter, da man også lancerer ​​et nyt dedikeret forretningsben for udvikling af grønne projekter.

CIP investerer i enorme energiinfrastrukturprojekter over hele kloden og har blandt andet vundet store havvindprojekter i USA foran snuden på Ørsted.

Det fremgår af dagens nyhed, at Vestas ingen fortrinsret får i forhold til at blive valgt som vindmølleleverandør på CIPs kommende projekter, selvom man ejer 25 procent af virksomheden.

Fuglene, der fløj fra reden

CIP udspringer af det forhenværende DONG Energy – der nu hedder Ørsted – og de såkaldte DONG-guldfugle.

Historien om guldfuglene, der fløj fra reden og valgte at starte op selv for nu at være en direkte konkurrent til deres gamle arbejdsgiver, går tilbage til 2012.

Her blev den daværende DONG-topchef Anders Eldrup fyret for åben tv-skærm af sin bestyrelsesformand, Fritz Schur, fordi han uden at orientere bestyrelsen havde givet fire ansatte, der beskæftigede sig med grøn omstilling og vindmøller, lønpakker og bonusordninger af en størrelse, bestyrelsen aldrig havde set magen til. Heraf øgenavnet guldfuglene.

De fire medarbejdere Jakob Baruël Poulsen, Christian T. Skakkebæk, Torsten Lodberg Smed og Rune Bro Róin, hvoraf førstnævnte blandt andet havde krav på en fratrædelsesgodtgørelse på 20 millioner kroner, brød kort tid efter ud af DONG. I efteråret 2012 stiftede de sammen med Christina Grumstrup Sørensen, der tidligere havde arbejdet sammen med dem i DONG, så Copenhagen Infrastructure Partners.

Siden har CIP flere gange vundet store projekter foran Ørsted og konkurrerer nu med danskerne på fremadstormende markeder som USA og Taiwan.

Men CIP er også meget mere end vindmøller. Med 11 milliarder kroner i ryggen i tilsagn lancerede de tidligere i år verdens største fond for vedvarende energi. Fonden forventer at opnå kapitaltilsagn på 40-50 milliarder kroner og dermed kunne investere op til 100 milliarder kroner i vedvarende energiinfrastruktur i Australien, Nordamerika, Vesteuropa og udviklede lande i Asien.

I øjeblikket har CIP cirka 14 milliarder euro (104 milliarder kroner) under forvaltning i projekter, man har investeret i. Målet er, at tallet skal stige til mindst 75 milliarder euro (558 milliarder kroner) frem mod 2030.