Vestas i kinesisk balancegang

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig med at den danske vindmøllegigant Vestas kæmper for bedre fodfæste på det kinesiske marked, skal selskabet i retten mod den kinesiske stat. Det er en svær balancegang, vurderer eksperter.

Det skriver Børsen.

Vestas' tidligere ledelse er blevet sagsøgt af den kinesiske centralbank, der kræver 44 mio. kr. i erstatning. Sammen med en gruppe investorer mener centralbanken, at Vestas har vildledt aktiemarkedet gennem sminkede regnskaber.

Flere analytikere og eksperter mener, at det kinesiske søgsmål udgør en svær balancegang for selskabet, der samtidig forsøger at etablere sig yderligere i Kina.

- Den kinesiske stat spiller en meget stor rolle i erhvervslivet i Kina [...] Man kan med andre ord ikke skille forretning og politik ad. I det lys er det aldrig særligt ønskværdigt for hverken Danmark eller Vestas at have sådan en sag kørende med den kinesiske stat, udtaler Christina Boutrup, der er erhvervsjournalist og har skrevet bøger om dansk erhvervsliv i Kina, til Børsen.

I 2016 var Kina verdens største aftager af vindmølleprojekter, og Vestas er den største udenlandske spiller med en markedsandel på 2,2 pct. Markedet domineres af kinesiske producenter, der sidder på 83 pct. af markedet.