Vestas har slået hånden af troløse banker

En række ikke-nordiske banker skal ikke regne med at føre forretninger med Vestas med det første. Bestyrelsesformand Bert Nordberg har slået hånden af dem, der ikke var der for koncernen under krisen.

Bestyrelsesformand Bert Nordberg i Vestas kunne glæde sig over, at generalforsamlingen kunne afvikles i rekordtempo. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandagens generalforsamling i Vestas kunne være afviklet i en frokostpause. 46 minutter tog det fra bestyrelsesformand Bert Nordberg bød velkommen, til han sagde farvel igen.

Sådan var det ikke på Nordbergs første generalforsamling i 2013, der var et timelangt gruppeangreb på Vestas og selskabets ledelse. Dramaet var dog lige så intenst uden for Musikhuset i Aarhus, hvor Bert Nordberg kæmpede for at overbevise bankerne om Vestas’ potentiale og overlevelsesinstinkt. Nogle banker støttede ham, andre gjorde ikke, og de sidstnævnte betaler nu prisen, fortæller Nordberg til Berlingske Business.

»Der er banker, som jeg ikke taler med i dag. Du husker, hvem der hjalp dig, og du husker, hvem der ikke hjalp dig, da du havde brug for dem. Jeg har ekskluderet en række banker, men det vil ikke være fair at sætte navn på dem,« siger Bert Nordberg.

Allerede på sin første generalforsamling gjorde Bert Nordberg det klart, at han var skuffet over de ikke-nordiske bankers manglende tro på vindenergi og Vestas. Selv om svenskeren i det danske selskab ikke vil sætte navne på sine ekskluderinger, vil han gerne knytte geografi på.

»Nordiske banker er stadig mine gode venner. De har gjort det godt, og de har givet meget støtte. Jeg havde aldrig været igennem en krise, som den vi havde, men den fik mig til at indse, at geografisk nærhed er vigtigt, når man skal redde et selskab. Uden tvivl. For hvis man er for langt væk, er man bare endnu et selskab,« siger Bert Nordberg.

Forhandlinger, som stod på i 2013, varede i døgndrift, og de begyndte blot tre uger efter, at Nordberg var tiltrådt som formand efter Bent Erik Carlsen. Kravene, som Vestas blev mødt med, var ifølge den svenske bestyrelsesformand meget skrappe. Så skrappe, at Bert Nordberg nu takker nej, når han inviteres på kaffe.

»Nu besøger jeg kun banker, som jeg kan lide. Jeg bruger ikke mit liv på at besøge folk, som jeg ikke synes om,« siger Nordberg. »Vi er helt afklarede om, at de banker, der støttede os, skal belønnes. Og jeg synes også, det er fair, at vi ikke laver forretninger med de banker, der ikke støttede os. Det er ikke en underlig måde at agere på. Men dermed ikke sagt, jeg ikke er glad for at give igen,« siger Bert Nordberg med en vinders grin.

Som ovenfor nævnt gik generalforsamlingen mere end hurtigt igennem. Dirigenten kunne ikke lade være med at lade et par vittigheder falde om det, og formanden brugte ordet »historisk« om behandlingstiden i salen. Årsregnskabet var der heller ingen spørgsmål til, selv om det ellers fik stærk kritik for at have alt for konservative forventninger til fremtiden.

»Vi har sat vores forventninger på et niveau, som vi mener, vi kan levere. Og vi har jo også sagt minimum om vores forventninger,« siger Bert Nordberg. »Men jeg tager gerne skylden for at være for konservativ. Denne virksomhed har haft en kultur med at love for meget, og det gik ikke særlig godt. Så nu går vi den konservative vej i et stykke tid.«

Og mon ikke aktionærerne tillader Nordberg at være en forsigtigper, når det kommer til fremtidsudsigterne. Om ikke andet kan de i hvert fald varme sig på en aktiekursstigning på mere end 600 pct., siden svenskeren afholdt sin første generalforsamling.