Vestas har ikke opgivet bonusmål

Det er stadig en mulighed, at Vestas' ansatte for første gang i fire år kan se frem til en bonus, når årsregnskabet for 2013 præsenteres til februar.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Vestas har ikke udbetalt bonus til de ansatte i de seneste tre år, fordi selskabets resultater ikke har været gode nok, men teoretisk er det stadig en mulighed i år - om end det kræver et kraftigt løft i indtjeningen i fjerde kvartal.

Helt konkret skal Vestas i 2013 både opnå en driftsmargin (EBIT) før særlige poster på 3,7 pct. og positive frie pengestrømme på mindst 220 mio. euro, før der udbetales en bonus til Vestas' ansatte verden over på i alt mindst 35 mio. euro.

Hvis EBIT-marginen derudover stiger til 5,0 pct. eller højere, eller de positive pengestrømme overstiger 500 mio. euro, opnår Vestas-medarbejderne en højere bonus.

Pengestrømmene burde ikke blive et problem, da Vestas selv venter, at de vil blive på 500-700 mio. euro i år. Til gengæld er forventningen til EBIT-marginen kun på "minimum 2 pct." - netop opjusteret onsdag fra tidligere "minimum 1 pct.".

Efter årets første ni måneder hedder driftsindtjeningen nemlig minus 29 mio. euro, svarende til en margin på minus 0,8 pct., så hvis EBIT-marginen skal op over 3,7 pct., kræves der en gevaldig indtjeningsfremgang i fjerde kvartal.

Vestas venter selv, at omsætningen i fjerde kvartal bliver mindst 1777 mio. euro - nemlig fra 3723 mio. euro efter tre kvartaler til årsprognosen på minimum 5500 mio. euro.

Skal driftsmarginalen op på 3,7 pct. af 5500 mio. euro, skal der dermed hentes 232 mio. euro i driftsindtjening i fjerde kvartal.

Ved en omsætning på 1777 mio. euro svarer det dermed til en EBIT-margin på op mod 13 pct. - dog bliver marginkravet mindre, hvis omsætningen bliver større.

Så høj har Vestas' indtjening ikke været siden 2009, men Vestas' finansdirektør, Marika Fredriksson, ville med et smil på læben ikke afvise, at Vestas' omkring 16.000 medarbejdere kan se frem til en bonus.

- Vi vil se mere stabile marginer i fjerde kvartaler, og de bliver de højeste i år. Vi har sagt minimum 2 pct., men vi stræber efter yderligere forbedringer. Vi har ikke opgivet bonussen, lød det fra Marika Fredriksson på Vestas' telekonference onsdag.

For at opnå målet om 2 pct. skal Vestas som minimum tjene 139 mio. euro på EBIT-posten i fjerde kvartal. Ved 1777 mio. euro i omsætning svarer det til en margin på 7,8 pct. - men igen vil en højere omsætning føre til et mindre marginkrav.