Vestas glæder sig over at få dansk eksportstøtte

Det er en betragtelig fordel for Vestas, at selskabet har den danske stat i ryggen, i form af EKF, når der skal sælges vindmøller ude omkring i verden. Det fortæller salgschef Juan Araluce fra Vestas.

Det er en betragtelig fordel for Vestas, at selskabet har den danske stat i ryggen, i form af EKF, når der skal sælges vindmøller ude omkring i verden. Det fortæller salgschef Juan Araluce fra Vestas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EKF - tidligere Eksportkreditfonden - stiller garantier til rådighed for eksportselskaber, og vindmøllebranchen er en af de helt store aftagere.

Det er nemlig ikke en helt dum idé at have den danske stats garanti for, at pengene kommer tilbage, når man i stigende grad sælger vindmøller til nye lande, ikke mindst i områder som Latinamerika og Afrika.

- Meget af vores vækst kommer de nye markeder. Sidste år lavede vi aftaler i 37 lande spredt over seks kontinenter, og denne trend vil fortsætte. Der er der rart at have EKF som en stærk partner, for i udviklingslande er det ikke altid det nemmeste at skaffe finansiering, siger Vestas' salgschef Juan Araluce til Ritzau Finans.

- Vindmøllebranchen - og især Vestas - har indset, at det er fint nok at komme med god teknologi og møller, der bliver større og større og mere effektive. Men for at få aftaler er det vigtigt at komme med finansiering. Der er vi meget glade for at samarbejde med Vestas, supplerer Anette Eberhard, direktør for EKF, over for Ritzau Finans.

Vestas og EKF har samarbejdet om i alt 48 projekter med en samlet størrelse på over 30 mia. kr. og kapacitet på mere end 4000 megawatt (MW). I 2013 var EKF involveret i omkring en tiendedel af Vestas' ordreindgang.

- EKF gør en stor forskel, ikke alene fordi de stiller garantier til finansieringen, men også fordi de har den troværdighed, der er nødvendig for at få andre med i finansieringen. Bankerne har fået sværere ved at låne ud på grund af kreditkrisen og kapitalkrav, så der er nye spillere på vej ind, eksempelvis hedgefonde og pensionskasser, og der gør EKF det meget nemmere at få dem ind over og gør vores og vores kunders liv nemmere, siger Juan Araluce.

EKF's formål er at støtte alle danske eksportører, men over de seneste år har især vindmølleindustrien fyldt meget, med omkring seks ud af hver ti nye støttekrone tildelt selskaber i den branche.

- Det er meget naturligt. For det første er der to meget store danske mølleproducenter, og der er mange underleverandører. På den anden side har vi mange kunder i andre brancher, f.eks. inden for landbrug og fødevarer, men størrelsen af projekterne er for det meste meget større inden for vind, så det fylder meget. Men jeg synes også, at vindindustrien er meget vigtig for Danmark, siger Anette Eberhard.

I 2013 udstedte EKF nye garantier for 16,8 mia. kr. De 64 pct. af dem var til vindbranchen, og det største projekt var de næsten 2,6 mia. kr., EKF stillede i garanti til offshore-vindmølleparken Butendiek, der bygges med Siemens-vindmøller produceret i Danmark.