Vestas fortsat i tysk modvind

Vestas kæmper fortsat med nyheden om, at Tysklands nye CDU-SPD-regeringen vil skære i tilskuddet til vindenergi og bygge markant færre havmøller.

Foto: Tommy Kofoed. Vestas
Læs mere
Fold sammen

Vestas fortsatte dagen lang med at være det selskab i C20, der faldt mest i kurs.  Vindmøllekoncernen er kommet i modvind efter, at CDU og SPD, der snart ventes at danne ny regering i Tyskland, er blevet enige om at ændre lovgivningen for omstilling fra kul- og atomkraft til vedvarende energikraft.

Omkring kl. 15.00 var Vestas således faldet med 3,0 procent til kurs 157.

Til trods for, at den kommende tyske regering vil skære i støtten til producenter af el fra vindenergi og drastisk reducere den planlagte udbygning af havmøller i Nordsøen og Østersøen, bliver Vestas næppe slået omkuld af det, mener aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank,
 
Det er ikke første gang, at Tysklands politikere sænker tilskuddet til vindkraft. På havmøllesiden bliver målsætningerne justeret, så der ifølge forslaget nu skal opstilles 6,500 megawatt årligt i 2020 mod tidligere 10.000 megawatt.

 Derfor er Vestas og Mitsubitsis joint venture på havmølleområdet godt nyt, da Vestas kun står med halvdelen af risikoen, hvis markederne udvikler sig dårligere end ventet, fastslår Jacob Pedersen.Bliver forslaget vedtaget endeligt, betyder det formentligt også, at det tyske marked for nye vindmøller falder fra 2.000-2.500 megawatt årligt til 1.500-1.800 megawatt. 

 Og det kan Vestas håndtere, mener Jacob Pedersen fra Sydbank.

"Isoleret set er forslaget negativt for Vestas, selv om en justering af tilskuddene bestemt var ventet. Tyskland er stadig et meget vigtigt marked for selskabet, der opstillede 591 megawatt i Tyskland i 2012, der var næstvigtigste marked for Vestas. Vores forventninger afspejler dog, at Tyskland gradvist mister betydning for Vestas i takt med at andre lande og regioner øger andelen af vindkraft," siger han.Udviklingen mod en gradvis aftrapning af tilskuddene er i gang på flere markeder, efterhånden som vindkraft er konkurrencedygtig med de konventionelle energiformer. 


  
  
 

Det danske eliteindeks C20 Cap ligger stort set uændret efter 25 minuttes handel i et niveau på 652,73.