Vestas-formand går ind til anden halvleg

Langsomt lukkes der op for det drama og den krise, der udspillede sig i Vestas og ikke mindst i Vestas-toppen i kriseårene 2012 og 2013. Ikke just en godtepose. Som bekendt er det altid vinderen, der skriver historien, og derfor er det Vestas’ formand siden foråret 2012, svenske Bert Nordberg, der i dag har mest patent på at udlægge teksten.

Jens Chr. Hansen, Erhvervskommentator Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordberg kom til på et tidspunkt, da den tidligere og mangeårige formand Bent Erik Carlsen blev presset ud af en håndfuld betydende og meget kritiske aktionærer med pensionsfonden ATP i spidsen. Ingen tvivl om, at Bert Nordberg har leveret varen, Vestas er kommet over nærdødsoplevelsen og er kommet ud på den anden side i en betydeligt mere fokuseret og effektiv form. Kontant kan det aflæses på aktiekursen, der dejsede rundt ved kurs 25, da Vestas stod ved afgrundens rand, og i dag klistrer sig op ad kurs 200 – med pil opad.

I forbindelse med generalforsamlingen i Vestas mandag i denne uge har Bert Nordberg i ganske klare vendinger beskrevet krisemiljøet i Vestas, og i den forbindelse i lige så klare vendinger forsøgt at banke ind i hovedet på sine omgivelser, at det »nye« Vestas er væsensforskelligt fra det »gamle« Vestas. Det er forståeligt, at han forsøger at rydde vejen for den nye topledelse med Anders Runevad i spidsen. Han efterfulgte Ditlev Engel, der blev fyret i efteråret 2013.

I interviews bliver Vestas-formanden tydeligvis irriteret og frustreret, når han bliver konfronteret med spørgsmål om, at Vestas er bygget op og gjort til verdens største under Ditlev Engel, og at den nuværende ledelse bygger videre på det projekt. Til dagbladet Børsen siger Nordberg: »Jeg har set i aviserne, at man siger de samme ting (at Vestas’ succes er baseret på Ditlevs arbejde, red.), men jeg er ligeglad. Jeg måler folk på, hvad de gør, ikke på hvad de siger. Det er derfor, jeg mener, vi har den rette topchef.«

Det er naturligt, at Bert Nordbergs verdensbillede handler om Vestas i dag og ikke Vestas i går. Man kan dog også sige, at Vestas er skoleeksemplet på, hvilken ledelse du skal have i opstarts- og vækstfasen, og hvilken ledelse du skal have, når der skal strammes til og driften effektiviseres markant. Her er timingen helt afgørende.

Ditlev Engel synes at have været den rette mand, da Vestas-navnet og brandet med stor kommunikationsmæssig styrke skulle ud i alle hjørner af verden og nå de politiske beslutningstagere, der har været nødvendige for tilskuddene til vindmølleindustriens opblomstring. Det gjorde Vestas til verdens største på sit felt. Og både den nu givtige serviceforretning og planerne med verdens største mølle V164 blev sat i verden med Ditlev Engel som topchef.

Problemet i den fase var, at Vestas havde en svag operational ledelse under Engel til at køre forretningen økonomisk effektiv, og en ledelse – og bestyrelse – der ikke så den globale, økonomiske krise komme og derfor styrede direkte mod afgrunden. Derfor har et skifte dels på formandsposten dels på topchefposten været helt afgørende for den succesfulde turn around, Vestas har været igennem de seneste halvandet til to år. I den turn around står Bert Nordbergs navn bøjet i neon.

Og der står Vestas så lige nu. Fortsat med et minus på bundlinjen for 2013, men i en markant stærkere finansiel form. Et markant stigende cashflow, tro på ny vækst også på toplinjen og med en ny selvtillid i Vestas-toppen, der fremover skal hente masser af nye ordrer hjem og samtidig styre forretningen økonomisk optimalt.

Skal man bruge termerne fra fodboldverdenen, kan man sige, at Nordberg & Co. har vundet første halvleg. Men som bekendt afgøres en kamp på to halvlege, og først når Vestas over et par år viser stabilitet i vækst og indtjening – og ikke mindst – et konkret plus på bundlinjen - er Vestas kommet vellykket igennem turn arounden. Det er såmænd bare opgaven.