Vestas førte an i vindfirmaers genopblomstring

Det har været et fantastisk år for aktionærerne i de fleste børsnoterede vindmølleproducenter. Det gælder ikke mindst Vestas, som sågar ligger til at slutte suverænt bedst af alle aktier på den danske fondsbørs i 2013.

Vestas-aktien ligger dagen inden juleaften til en stigning på omkring 400 procent for hele året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Den spanske vindmølleproducent Gamesa har klaret sig næsten ligeså godt, mens selskaber som indiske Suzlon og kinesiske Sinovel går ud af årets som nogle af de helt store tabere i vindbranchen.

Vestas ligger på næstsidste handelsdag i 2013 kun et mulehår fra at nå en årsstigning på 400 pct. Da året begyndte stod Vestas-aktie i sølle 31,86 kr. - men her få dage før året rinder ud, må nye investorer ryste op med 158,8 kr.

Det repræsenterer en stigning på på 398,4 pct., hvor det danske eliteindeks, som Vestas er medlem af og dermed også bidrager, til sammenligning er steget rundt regnet 30 pct.

Stigningen er kommet i takt med, at Vestas har skåret indtil benet og reduceret de faste omkostninger massivt. Dermed fremstår selskabet i dag langt slankere og mere konkurrencedygtigt, hvilket en stærk ordreudvikling hen over året også tyder på.

Den spanske vindmølleproducent Gamesa har også været igennem en slankning, hvilket på børsen i Madrid er blevet belønnet med en kursstigning på 351 pct. Den tyske vindmølleproducent Nordex har også haft et godt år, hvor aktiekursen er steget 232 pct.

Herefter følger de kinesiske aktører Goldwind og China Ming Yang, som er steget henholdsvis 142 og 81 pct. Omvendt har gældsplagede Suzlon Energy ikke rystet krisen af sig, og aktien er i årets løb faldet 46 pct. Kinesiske Sinovel er endvidere faldet 20 pct. Sinovel fremstår i dag stærkt vingeskudt i forhold i 2010, da det var verdens næstestørste vindmølleproducent efter Vestas.