Vestas får rekordstart på året

Med et hattrick af ordrer i de allersidste dage af første kvartal satte Vestas trumf på et fantastisk første kvartal, der blev det bedste kvartal i vindmøllegigantens historie.

USA, Spanien, Kina og Norge har alle bidraget til, at Vestas’ første tre måneder af 2016 har slået rekord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad har USA, Spanien, Kina og Norge til fælles?

De nævnte lande har alle bidraget til, at Vestas’ første tre måneder af 2016 har slået rekord.

Vindmølleproducenten har i første kvartal modtaget ordrer på over 1.800 megawatt vindmøller. Og med en løs tommelfinger-pris på 6,7 mio. kr. per megawatt klirrer kasse­apparatet allerede lystigt i Aarhus. For det er den bedste start på året, som Vestas nogen sinde har fået.

»Jeg synes, det ser mere end stærkt ud. Oven i de annoncerede kan man lægge plus-minus 500 MW i uannoncerede ordrer. Det er en vækst på 32 procent i forhold til sidste år. Derudover ved vi også, at første kvartal traditionelt er det laveste kvartal, og det indikerer også, at 2016 kan blive ganske stærkt på ordreindgangen,« siger Nykredits Vestas-analytiker, Klaus Kehl.

Aktieanalytikeren mener, at man særligt bør se over Atlanten, når grunden til Vestas’ stærke start på året skal findes:

»Man har haft et bomstærkt, amerikansk marked, og der har Vestas en meget, meget stærk markedsposition. I sidste ende er det summen af mange ting, og det er værd at påpege, at det også går godt for flere af Vestas’ konkurrenter. Det er et udtryk for, at det går godt i vindindustrien generelt, og det tror jeg skyldes, at vind bliver mere og mere konkurrencedygtigt,« siger Klaus Kehl.

Kæmpeordre mudrer

Den store ordreindgang i Vestas skyldes første og fremmest, at selskabet i februar fik sin største enkeltordre nogen sinde på 1.000 megawatt i Norge, og den mudrer billedet noget:

»Man skal passe på med at blive alt for optimistisk, for ordren i Norge er en meget stor del af rekorden. Men selv uden den, så holder man ordreindgangen på det næsthøjeste niveau nogen sinde, og det indikerer, at de mindre ordrer lægger et meget stærkt fundament,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

Såvel Jacob Pedersen som Klaus Kehl har da også – trods af rekordstarten på året – valgt at holde deres estimater for Vestas’ ordreindgang i ro, netop fordi den store, norske ordre er så enestående.

»Jeg vil måske være en smule forsigtig med bare at fremskrive Q1 og så sige, at de lander på 10.000 megawatt for hele året. Jeg fastholder mit estimat på 8.500 megawatt for hele året, og det skal ses i lyset af, at de har fået den meget store ordre i Norge,« siger Klaus Kehl.

Vestas samlede ordreindtag for 2015 var på 8,900 megawatt.