Vestas får rekordordre, men mister vindtronen

Jublen er stor i Vestas, efter det danske selskab har modtaget sin største ordre nogensinde, men samtidigt blotlægger en ny analyse, at det rødglødende kinesiske møllemarked har frataget Vestas’ plads som vindmøllernes nummer ét.

Foto: Henning Bagger. Vestas har en ambition om at være »den ubestridte leder i global vindenergi,« og tirsdag har både budt på med- og modvind på denne rejse. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Vestas topchef Anders Runevad har en mission. Og selvom svenskeren er kendt for sit rolige gemyt, så klinger missionen mere af sværvægtsboksning end af regneark.

Vestas har nemlig ambitionen om at være »den ubestridte leder i global vindenergi,« og tirsdag har både budt på med- og modvind på denne rejse.

For mens den danske vindmølleproducent kunne offentliggøre sin største ordre til dato, så løb en anden offentliggørelse med lige så meget af opmærksomheden, da et konsulenthus vurderede at Vestas ikke længere er verdens største leverandør af vindmøller. Det er det anerkendte FTI Consulting, der har udgivet sin opgørelse over, hvor mange møller verdens vindproducenter har installeret, og det er hverken Siemens eller GE, er har overhalet Vestas. Det er Goldwind. Kinas største vindmølleproducent.

»Jeg tror ikke Vestas skal tage det så tungt,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, »Det kinesiske marked er gigantisk, og man kan altså blive verdens største ved at tage en stor bid af det. Det må Vestas leve med og i stedet måle sig op om de vestlige aktører.«

En lukket fest

Når Vestas siger, at de vil være verdensledende inden for vindkraft, så er antal installerede megawatt faktisk ikke et parameter, for på hovedkontoret i Aarhus vil man hellere sammenligne forretninger på omsætning, marginer og brand. Ikke desto mindre er det tankevækkende, at en så obskur spiller på de vestlige vindmarkeder som Goldwind nu er blevet verdensetter.

Det skyldes ikke mindst hjemmemarkedet Kina, hvor det i disse år for alvor går stærkt med vindmølleopsætning. Tidligere på året vurderede FTI Consulting, at ikke mindre end 30,5 gigawatt er blevet installeret i Kina i 2015. Europas samlede vindkapacitet er på 142 gigawatt.

»Disse foreløbige tal er forbløffende. Selv om alle analytikere i vindmølleindustrien ventede, at vindmølleinstallationerne i Kina ville vokse i 2015 på grund af hastværket forud for udvandingen af støtteordninger, har ingen af dem forudset, at Kina kunne passere milepælen på 30 gigawatt på ét år. Det er utroligt,« sagde direktøren for FTI, Feng Zhao, i en kommentar ifølge Ritzau Finans.

Vestas leverede kun lidt under én procent af Kinas mange møller, hvilket i høj grad skyldes, at kinesiske udviklere bruger kinesiske leverandører, og at pris vejer tungere end kvalitet.

Rekordordre bekræftet

I går beviste Vestas dog samtidigt, at man ikke behøver sige »Nihao« for at være en stor vindmølleleverandør på kloden, man kan nøjes med et »Hei.« Selskabet fik nemlig sin største ordre til dato på en gigawatt - eller hvad der svarer til tre gange selskabets samlede leveringer til Kina i 2015. Og ordren i Norge tydeliggør et paradoks i Vestas. For hvor det er Vestas manglende tilstedeværelse i Kina, der har kostet vindtronen, så er det den ekstremt brede, globale tilstedeværelse, der gør, at Vestas kan hive store ordre ind fra alle verdens hjørner.

»Vi snakker rigtig meget om Indien, Kina og Brasilien, og pludselig får Vestas en ordre fra Norge, der er større end de samlede ordrer fra de tre andre markeder til sammen. Det siger lidt om, hvor bredt Vestas har fangearmene ude,« siger Jacob Pedersen, »Det er super godt nyt for Vestas, og det bekræfter, at Vestas altid vil ligge i toppen, ligegyldigt hvordan enkeltmarkeder ser ud.«

De 278 møller, der skal udgøre projektet i Norge, bliver leveret mellem 2018 og 2020.