Vestas er stadig verdens nummer et

Danske Vestas fastholdt gennem 2010 sin førerposition som verdens største vindmølleproducent – men kun med et mulehårs længde. Kinesiske producenter lurer lige hælene på Vestas.

Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske vindmøllekoncern Vestas kan fortsat prale med at være verdens største vindmølleproducent. Kampen om førerpositionen på det globale vindmøllemarked er dog blevet skærpet yderligere, og kun to procentpoint adskiller nu de fire største vindmølleproducenter i verden.

Det viser en opgørelse fra konsulentfirmaet Make Consulting, der yder rådgivning til virksomheder og organisationer inden for bæredygtig energi.

- Den bemærkelsesværdige vækst i Kina havde en betydelig indflydelse på de globale markedsandele, da de fleste ikke-kinesiske vindmølleproducenter ikke formåede at kapitalisere på væksten på dette marked. Det skabte en betydelig konkurrence specielt i toppen af ranglisten, hvor kun to procentpoint adskilte selskaberne i top-fire. Trods udfordringerne bevarede Vestas sin ledende position i 2010 baseret på styrken i sin globale aktivitet, skriver Make Consulting i et analysenotat til sin nye rapport.

Det er blandt andet de kinesiske selskaber Sinovel og Goldwind, der ånder Vestas lige i nakken. De to vindmølleproducenter er nu henholdsvis nummer to og fire i verden - stort set alene ved at producere til det kinesiske vindmøllemarked.

Sinovel overhalede dermed amerikanske GE som verdens næststørste vindmølleproducent. Blandt de ti største vindmølleproducenter i verden er fire kinesiske selskaber, og ser man på top-15 er syv af selskaberne fra Kina.

Nedprioriterer markedsandele

Om Vestas kan fastholde sin førerposition, vil kun fremtiden vise. Men tilbage i december 2010 bekræftede Vestas-topchef Ditlev Engels blandt andet i et svar på læserspørgsmål på en blog på Financial Times' hjemmeside, at markedsandele ikke længere er det vigtigste for Vestas.

- Hos Vestas fokuserer vi ikke på markedsandele. Vi fokuserer på vores kunder og deres behov. Sidste år ledte denne forpligtelse til, at Vestas var nummer et, to eller tre på ni af verdens 10 største vindmarkeder. I Kina er vi den største ikke-kinesiske aktør, og i år har vi annonceret nogle af de største ordrer nogen sinde på det marked, svarer Ditlev Engel på spørgsmålet om, hvordan selskabet har tænkt sig at stabilisere sin markedsandel i Asien.

I 2008 havde Vestas en markedsandel på 19,8 pct., og i foråret 2010 blev sloganet "No. 1 in Modern Energy" erstattet  med "Wind. It means the world us."