Vestas: Effekt af skattefordel først i 2014

Den længe ventede forlængelse af skatterabatten for grøn energi i USA har vakt jubel hos Vestas, der dog først får resultatet af støtteordningen at se til næste år.

Foto: Henning Bagger. Hos Vestas regner de fortsat med totalt at levere fem GW i 2013, pointerer Jens Velling.
Læs mere
Fold sammen

Vestas og den øvrige vindmølleindustri har længe holdt vejret i spænding og ventet på, hvorvidt politikerne i USA ville forlænge den såkaldte PTC-ordning, der giver skatterabat til produktion af vindmølleenergi.

Nu kan investorer og Vestas ånde lettet op, fordi støtteordningen er blevet forlænget med et år. Den afgørende skattefordel gælder alle projekter, der startes op i 2013 og afsluttes i 2014, og det glæder Vestas:

"USA har jo i 2011 og 2012 været det største marked for os, så det er klart, at det er vigtigt for os, at PTC-ordningen er blevet forlænget. Vi er enormt glade for, at det lykkedes," siger Jens Velling, pressemedarbejder hos Vestas, til Berlingske Business.

Hos Vestas regner de fortsat med totalt at levere fem GW i 2013, pointerer Jens Velling, men herudover er det svært at sætte tal på, hvad forlængelsen af støtteordningen får af betydning for Vestas i det kommende år.

"Resultatet af den her forlængelse ser vi nok først i 2014, men det ligger ikke bare hos os. Kunderne skal jo komme med ordrer, men selv om vi har reduceret arbejdsstyrken i USA med næsten 20 procent i 2012, så er vi indrettet på at være meget fleksible og klar til at modtage ordrer," siger Jens Velling.

Markedets op- og nedture gør, at det er svært at forudsige, hvor mange ordrer, der kommer ind. Derfor har Vestas gennemført fyringsrunder flere steder i USA i 2012, fordi det er for dyrt for vindmølleproducenten at have fabrikker til at stå tomme og ubrugte.

"Støtteordninger som PTC har stor betydning for os og markedet, for hvis støtteordninger falder væk, så falder markedet også væk. Det gør det vanskeligt for os, fordi det er dyrt at have fabrikker stående, som ikke bliver brugt. Men vi satser virkelig på markedet i USA," siger pressemedarbejder hos Vestas, Jens Velling til Berlingske Business.

Flere projekter har grundet uvisheden omkring PTC-ordningens eventuelle forlængelse været sat i bero, mens andre har fremskyndet projekterne for at få dem færdige. Kravene til skatterabatten, som politikerne i USA nu har forlænget, er, at projekterne skal startes op i 2013 og afsluttes i 2014.

Det kan være vanskeligt for nogle vindmølleprojekter, som tager længere tid at starte op. Vestas kan ikke melde, hvorvidt det vil spænde ben for deres projekter, da det afhænger af antal og størrelsesorden, men så gerne, at der ikke var en helt så kortsigtet frist på skattefordelen.

"Vi har længe kalkuleret med, at den ville udløbe, så det er jo temmelig positivt for os, at den nu er blevet forlænget. Men vi og resten af industrien har altid sagt, at vi ville foretrække, hvis der kom en langsigtet politisk løsning på plads," siger Jens Velling, pressemedarbejde hos Vestas.