Vestas dropper i ny rapport ned som verdens nummer tre

Vestas er ikke længere verdens største vindmølleproducent, lyder den opsigtsvækkende konklusion hos et af de store konsulentfirmaer i vindmølleindustrien, Aarhus-baserede Make Consulting.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Meldingen kommer i forbindelse med, at konsulentfirmaet har udsendt sin årsrapport, "Make's Global Wind Turbine OEM 2014 Market Share analysis", hvor Vestas er blevet overhalet af både Siemens og amerikanske GE.

Dermed er Make Consulting nået frem til et noget andet resultat, end konsulentfirmaet FTI Consulting nåede frem til for et par uger siden. I den opgørelse fastholdt Vestas sin førerposition, mens Siemens var toer og GE blot nummer fire.

Konsulentfirmaerne har forskellige måder at opgøre markedsandelene på, og hos Make tæller leverancer først med i statistikken, når møllerne er blevet installeret og tilsluttet elnettet, mens andre allerede tæller dem med, når møllerne er overleveret til kunderne.

Det kan give store forskelle, og Make noterer da også, at tidsforskydninger mellem leveringer og nettilslutninger har haft en betydning.

- Vestas måtte slippe den årlige topplacering primært som følge af store volumener leveret til det amerikanske marked, som ikke blev nettilsluttet i 2014, skriver Make i en pressemeddelelse.

Det er samtidig meget få megawatt, der skiller de tre størstes placeringer og får Vestas til at droppe til tredjepladsen. Forskellen mellem top tre leverandørerne er således blevet indsnævret fra 3,9 pct.point i 2013 til blot 0,7 pct.point i 2014.

Det svarer til en forskel på rundt regnet 400 megawatt og indikerer ifølge Make øget konkurrence og stigende betydning af tilstedeværelse på nye(re) markeder. Siemens er gået frem som følge af sin dominerende position på havvindmøllemarkedet, og det dansk-tyske selskab er samtidig godt repræsenteret på mange regionale markeder.

- Globalt erobrede Siemens første eller andenpositionen i 80 pct. af de markeder, det er engageret på, hvilket resulterede i en stigning i årlig markedsandel på over seks pct.point, skriver Make.

GE tog et kvantespring fra nummer fem til nummer to i Makes opgørelse, og det skyldes ikke mindst selskabets stærke position i Americas, hvor det havde en førerposition i USA, Canada, Brasilien og Mexico. Make noterer, at GE i opgørelsen har fået et betydeligt boost af nettilslutning af tidligere rejste møller i Brasilien.