Vestas' Colorado-ansatte går ned på 24 timer

Den ugentlige arbejdstid for de ansatte på Vestas' fire fabrikker i Colorado, USA, beskæres yderligere i forhold til, hvad der tidligere har været fremme.

Foto: Henning Bagger

Det sker efter et miserabelt år, hvor Vestas ikke annoncerede en eneste ordre i USA til eksekvering i 2013.

Fabriksarbejderne går ifølge det lokale medie The Pueblo Chieftain i denne måned over på en 24 timers arbejdsuge, efter at arbejdstiden allerede i oktober blev sænket fra 40 til 32 timer de pågældende fabrikker. En ny lov i staten giver ifølge avisen de berørte medarbejdere adgang til delvis arbejdsløshedsunderstøttelse i 18 uger.

Vestas bekræfter over for avisen, at selskabet hellere vil beskære arbejdstiden end at gennemføre yderligere afskedigelser. I løbet af det sidste år beskar Vestas dog dog medarbejderantallet på fabrikkerne i Colorado med 700 til 1100.

Ordretørken i USA har efterhånden stået på længe og skyldes, at der igennem hele 2012 var usikkerhed om, hvorvidt PTC-ordningen til fremme af vedvarende energiinvesteringer ville blive forlænget til efter udgangen af 2012. Ordningen blev dog forlænget forleden som led i den store budgetpakke til afværgelse af den så omtalte finanspolitiske kløft i USA.

Forlængelsen har skabt håb om, at der igen kan komme gang i ordreindløbet, men da det typisk tager 12-24 måneder at udvikle et vindmølleprojekt kan der gå flere måneder, før vindmølleproducenterne igen får genstartet ordreindløbet.

- Ordningen betyder meget, men på den meget korte bane kan det godt give nogle udfordringer, at forlængelsen først kommer nu. 2013 vil stadig blive en meget stor udfordring for danske underleverandører, der leverer til USA, sagde Ulrich Ritsing, som er formand for Dansk Eksportforening, forleden til Ritzau Finans.

/ritzau/FINANS