Vestas-boss: Tæt på parnerskabsaftale på offshore

Vestas kan måske snart have en partnerskabsaftale for sin offshoreforretning klar. Det indikerer Uffe Vinther-Schou, salgschef på offshoreområdet hos Vestas.

Foto: Malte Kristiansen

Den danske vindmølleproducent ser partnerskaber som en vigtig brik i at kunne overleve som en af de to førende producenter på offshoreområdet.

Det kunne være både med en industriel spiller, en pensionskasse eller en kapitalfond, siger Uffe Vinther-Schou og afslører, at selskabet er langt i forhandlingerne.

»Vi har haft et åbent sind, men det er fair at sige, at der ikke er mange mulige tilbage på listen. Vi ser frem til at dele nyt om det med jer snart,« siger Uffe Vinther-Schou med et smil på læben i forbindelse med en præsentation af Vestas' offshorestrategi.

Det er især på det finansielle område, Vestas kunne tænke sig at knytte tættere bånd til en partner i forbindelse med lanceringen af sin V164-mølle på 8 megawatt (MW).

»Når man skal ud og byde på kommercielle offshoreprojekter på 300 til 500 MW, så er der en masse projektomkostninger og mulige garantiforpligtelser - hvis uheldet er ude - hvor man er nødt til at være rettidig og omhyggelig og have en partner i ryggen,« siger Uffe Vinther-Schou.

Til gengæld kan Vestas tilbyde en eventuel partner et fodfæste på det europæiske offshoremarked og mange års erfaring og teknologisk kunnen, siger han.

Vestas-chefen mener dog også, at Vestas kan overleve på offshoreområdet uden partnere, men med stigende konkurrence fra blandt andre store energikoncerner som Alstom og Mitsubishi er det nødvendigt med finansiel styrke for at holde sig i toppen af markedet.Mitsubishi har Vestas som bekendt allerede ført samtaler med på offshoreområdet, men status på den dialog, der har varet i mere end et år, vil selskabet ikke afsløre mere om. Ud over mulig finansiel rygdækning søger Vestas også at indgå i tættere samarbejde med underleverandører og kunder for at videreudvikle komponenter og teknologier.